Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU:s värsta energikris är löst

Nyheter | 12/01/2009 17:02

"Ett slutligt avtal har undertecknats av alla parter."

På måndagseftermiddagen såg det ut som om gasleveranserna från Ryssland till Europa via Ukraina skulle kunna komma igång igen.

–Ett slutligt avtal har undertecknats av alla parter, säger Alexander Medvedev, vice vd för Gazprom, på en pressträff i Bryssel.

Han kom just från ett möte med EU:s energikommissionär Andris Piebalgs där de sista frågetecknen rätats ut.

Medvedev räknar med att Gazprom kan vrida på gaskranarna igen så snart inspektörer är på plats vid de överenskomna kontrollstationerna.

–Om inga hinder uppstår kan gasleveranserna starta i morgon (tisdag) klockan åtta, säger Medvedev.

I söndags bröt förhandlingarna samman. Ryssland ogiltigförklarade den överenskommelse som medlats fram med hjälp av EU och anklagade Ukraina för att i hemlighet ha ändrat i avtalet.

De avbruta gasleveranserna till stora delar av Centraleuropa har lett till att hus saknar värme och att skolor och fabriker tvingats stänga.

Grälet om betalningar för gasen mellan Ryssland och Ukraina har skapat en av EU:s värsta energikriser och rest akuta frågor om hur pålitliga de ryska leveranserna är.

Skrivet av: