Gaskranarna har öppnats

Gazprom har nu öppnat kranarna och pumpar gas till de europeiska kunderna via Ukraina.


Gazprom har nu öppnat kranarna och pumpar gas till de europeiska kunderna via Ukraina, säger en tjänsteman på företagets kontor i Moskva till Reuters. Enligt tekniker på Gazprom kom ordern via telefon och därefter inleddes gasleveranserna till framför allt Turkiet, Moldavien och länderna på Balkan.

Den rysk-ukrainska oenigheten om pris och betalning för gasen som leds via Ukraina till Europa har gjort att hundratusentals européer stått utan värme i vinterkylan. Men nu verkar gaskrisen vara löst. I alla fall för den här gången.

Flera ryska tidningar var på tisdagen skeptiska till att gaskriget skulle vara över. Ändå finns en klausul i det nya kontraktet som innebär att EU-observatörer posteras vid Ukrainas gasnät för att kontrollera att Europa får sin gas.

Talesmän för EU-kommissionen välkomnade beskedet att Ryssland återupptagit de europeiska gasleveranserna via Ukraina. Kommissionen har dock inte fått någon bekräftelse från sina egna observatörer ännu.

Ukraina bekräftade dock på förmiddagen att gasen åter transporterades genom ledningarna mot Europa.

En av orsakerna till gaskriget var att den ryska gasjätten Gazprom anklagar Ukraina för att stjäla gas - något Ukraina bestämt förnekar.

Inför tisdagens öppnande av gaskranarna har företaget hotat med att det åter kan komma att stänga av gasen om det "kommer på att Ukraina fortsätter att ta av gasen till sig själv".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!