Ukraina skrev på gasavtal

- 11/01/2009, 06:00 -

Ukraina har skrivit på avtalet som möjliggör att Europa åter får gas från Ryssland.

Ukraina har skrivit på avtalet som möjliggör att Europa åter får gasleveranser från Ryssland, meddelar premiärminister Julia Tymosjenko natten till söndagen.

– Vi har skrivit på protokollet i dag, säger hon efter samtal med Tjeckiens premiärminister Mirek Topolanek i Ukrainas huvudstad Kiev.

Topolanek från EU:s ordförandeland Tjeckien säger att Ukraina har godtagit alla villkor som gör det möjligt för Ryssland att leverera gas och ingenting hindrar utplacering av observatörer.

– Ryssland kan förse Europa med gas igen från söndagen, säger Tjeckiens industri- och handelsminister Martin Riman.

Ryssland och EU undertecknade på lördagen ett avtal om observatörer som ska övervaka de ryska gasleveranserna till Europa via Ukraina. Den tjeckiske premiärministern var med också vid undertecknandet i Moskva. Övervakare ska kontrollera att gas når Europa utan att något stjäls på vägen.

Anklagelser om stöld

Ryssland avbröt gasförsörjningen till Europa i veckan som gick och hävdade att det var nödvändigt eftersom Ukraina tappade av gas från ledningar, något som Kiev förnekat med eftertryck.

Ryssland krävde att Kiev skriver på avtalet om övervakning av gasledningarna som går genom Ukraina. Hundratusentals européer har varit utan uppvärmningen av sin bostäder sedan gasen ströps mitt i en köldknäpp. Ryska gasjätten Gazprom har länge varit ute efter en andel i Ukrainas gasnät, vilket premiärminister Vladimir Putin också tog upp i torsdags.

Den ukrainska ledningen har emellertid upprepade gånger sagt att det inte är aktuellt att låta några utländska intressen köpa andelar i nätet. Ukrainas biträdande utrikesminister Konstjantyn Jelisejev ifrågasatte också i lördags planen på observatörer från tredje part för att övervaka de ryska gasledningarna genom Ukraina.

Syftet med planen är enligt Jelisejev att ge Ryssland kontroll över Ukrainas gasnät, något han kallar expropriation. I Moldavien och EU-landet Bulgarien var gasbristen akut i lördags. Ukraina lovade då att förse dem med gas från "sina egna reserver".

Marknadsmässiga priser

Gazprom stoppade vid nyår gasen till Ukraina, sedan parterna inte lyckats teckna ett nytt avtal. Gazprom vill ta ut marknadsmässiga priser, vilket Ukraina vägrat gå med på. Stoppet har medfört minskat flöde till Gazproms övriga europeiska kunder, något som Ryssland hävdar beror på att Ukraina tappat av gas från ledningarna.

Det ungerska gasbolaget Emfesz ska till EU-kommissionen lämna in besvär mot Ukraina och gasbolaget Naftogaz över de uteblivna ryska gasleveranserna."Emfesz beklagar att Naftogaz hanterade gasen som om den var dess egen", hette det i ett uttalande på lördagen. Ungern är förutom de två stridande parterna först med att vidta rättsliga åtgärder i gaskonflikten.

Skrivet av: