Italiensk maffia hyllas på Facebook

Ledande maffiabekämpare i Italien uttrycker oro över Cosa Nostras ledare hyllas på Facebook.


Ledande maffia-bekämpare i Italien uttrycker oro över ett antal sidor på Facebook där några av Cosa Nostras ledare, med mord och andra allvarliga brott på sina samveten, hyllas.

Fanklubbar för fängslade bossar som Bernardo Provenzano, som greps 2006 efter nära 40 år på rymmen, och Toto Riina, som greps 1993, har lockat hundratals unga beundrare på den sociala nätverkssajten.

– Det som bekymrar oss är att den stora majoriteten av personer som anslutit sig till de här grupperna är unga, säger Tonio Dell'Olio, ledare för gruppen Libera, som arbetar för att bekämpa maffians inflytande i samhället.

En av de mest högljudda kritikerna mot Facebook-sidorna är Rita Borsellino, syster till en domare som mördades av maffian på 90-talet på order av Riina och Provenzano. Hon menar att precis som det är olagligt att försvara nazisterna och fascisterna, borde det vara olagligt att hylla eller försvara maffian.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysslands biträdande försvarsminister gripen

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.