Friheten i världen minskar

Den politiska friheten minskar för tredje året i rad enligt en rapport från organisationen Freedom House.


Läget är kritiskt för världens länder när det gäller politisk frihet. Situationen förvärras för tredje året i rad. Det visar en årlig undersökning över 193 länder och 16 andra områden från den amerikanska organisationen Freedom House. Hela 89 länder får statusen "fria" medan 42 länder får statusen "icke-fria". Det innebär att 46 procent av världens befolkning lever i fria länder.

Sämst utveckling hade södra Afrika och de gamla sovjetrepublikerna medan några länder i södra Asien visade viss förbättring. Två av de länder vars position inte förändrades alls är Finland och Nordkorea som tilldelas översta respektive lägsta plats i rankningen.

Men trots att situationen blir sämre på många platser är världens fria länder fortfarande i majoritet.

Sverige får genomgående gott betyg av Freedom House - främst på grund av jämställdheten, den låga korruptionen och de grundlagsskyddade fri- och rättigheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

2 timmar sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.