Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den ryska gasen stoppad - igen

Nyheter | 13/01/2009 13:00

Gazprom anklagar Ukraina för att återigen ha stoppat gasen från Ryssland till Europa, bara några timmar sedan den börjat flöda, rapporterar Reuters.

Gazprom anklagar Ukraina för att återigen ha stoppat gasen från Ryssland till Europa, bara några timmar sedan den börjat flöda, rapporterar Reuters.

Gasjätten anklagar samtidigt Ukraina för att gå i USA:s ledband.

– Vi trodde i går att dörren för rysk gas var öppen men den har blockerats igen av ukrainarna, sade Gazproms vice vd Aleksander Medvedev till journalister.

– Det ser ut som att de dansar till en pipa som inte spelas i Kiev utan utanför landet, sade han, och hänvisade till ett avtal mellan Ukraina och USA som han inte ville gå närmare in på.

De EU-inspektörer som redan finns på plats i Ukraina rapporterar att det för närvarande flyter lite eller ingen gas alls i ledningarna.

– Situationen är väldigt allvarlig och måste lösas snabbt, säger EU-kommissionens talesperson Pia Ahrenkild Hansen på en pressbriefing i Bryssel.

– Vi uppmanar både Ryssland och Ukraina att säkerställa att de lever upp till sina åtaganden.

EU-kommissionen vill inte dra några slutsatser om vad det är som händer och varför det i stort sett inte kommer någon gas just nu.

Gazprom öppnade tidigare i dag kranarna och pumpade gas till de europeiska kunderna via Ukraina.

Den rysk-ukrainska oenigheten om pris och betalning för gasen som leds via Ukraina till Europa har gjort att hundratusentals européer stått utan värme i vinterkylan.

En av orsakerna till gaskriget var att den ryska gasjätten Gazprom anklagar Ukraina för att stjäla gas - något Ukraina bestämt förnekar.

Inför tisdagens öppnande av gaskranarna har företaget hotat med att det åter kan komma att stänga av gasen om det "kommer på att Ukraina fortsätter att ta av gasen till sig själv".

– Vi vädjar till den goda viljan hos båda parter som gjort den här lösningen möjlig, lös alla återstående konflikter så vi kan hitta en permanent lösning och återställa stabiliteten i våra energirelationer, sade Ferran Tadelas på EU-kommissionen.

Kranarna stängdes efter att ha öppnats några timmar tidigare

Skrivet av: