Den ryska gasen stoppad - igen

Gazprom anklagar Ukraina för att återigen ha stoppat gasen från Ryssland till Europa, bara några timmar sedan den börjat flöda, rapporterar Reuters.


Gazprom anklagar Ukraina för att återigen ha stoppat gasen från Ryssland till Europa, bara några timmar sedan den börjat flöda, rapporterar Reuters.

Gasjätten anklagar samtidigt Ukraina för att gå i USA:s ledband.

– Vi trodde i går att dörren för rysk gas var öppen men den har blockerats igen av ukrainarna, sade Gazproms vice vd Aleksander Medvedev till journalister.

– Det ser ut som att de dansar till en pipa som inte spelas i Kiev utan utanför landet, sade han, och hänvisade till ett avtal mellan Ukraina och USA som han inte ville gå närmare in på.

De EU-inspektörer som redan finns på plats i Ukraina rapporterar att det för närvarande flyter lite eller ingen gas alls i ledningarna.

– Situationen är väldigt allvarlig och måste lösas snabbt, säger EU-kommissionens talesperson Pia Ahrenkild Hansen på en pressbriefing i Bryssel.

– Vi uppmanar både Ryssland och Ukraina att säkerställa att de lever upp till sina åtaganden.

EU-kommissionen vill inte dra några slutsatser om vad det är som händer och varför det i stort sett inte kommer någon gas just nu.

Gazprom öppnade tidigare i dag kranarna och pumpade gas till de europeiska kunderna via Ukraina.

Den rysk-ukrainska oenigheten om pris och betalning för gasen som leds via Ukraina till Europa har gjort att hundratusentals européer stått utan värme i vinterkylan.

En av orsakerna till gaskriget var att den ryska gasjätten Gazprom anklagar Ukraina för att stjäla gas - något Ukraina bestämt förnekar.

Inför tisdagens öppnande av gaskranarna har företaget hotat med att det åter kan komma att stänga av gasen om det "kommer på att Ukraina fortsätter att ta av gasen till sig själv".

– Vi vädjar till den goda viljan hos båda parter som gjort den här lösningen möjlig, lös alla återstående konflikter så vi kan hitta en permanent lösning och återställa stabiliteten i våra energirelationer, sade Ferran Tadelas på EU-kommissionen.

Kranarna stängdes efter att ha öppnats några timmar tidigare

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.