Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Röda korsets chef till Gaza

Nyheter | 13/01/2009 13:09

Israelisk armépatrull utsattes för skottlossning inne i Jordanien.

Internationella rödakorskommittén ICRC:s chef Jakob Kellenberger har anlänt till Gazaremsan. Under tre dagar ska han besöka olika platser i Israel och de palestinska områdena.

Kellenberger ska även hålla samtal med representanter för de båda sidorna.

ICRC, som har en dubbel roll som hjälporganisation och övervakare av att Genvekonventionerna följs, har varit ovanligt frispråkigt den senaste veckan och bland annat kritiserat Israel för att inte ta hand om civila som skadats i striderna, i strid med krigets lagar.

En israelisk armépatrull utsattes för skottlossning inne i Jordanien tidigt på morgonen. Ingen människa tycks dock ha skadats i den ovanliga attacken, uppger Al Jazeera. Israel och Jordanien skrev 1994 under ett fredsfördrag och gränsen är vanligtvis lugn.

– En patrull med gränsvakter nära Rabin-stationen besköts inifrån Jordanien av någon okänd, de besvarade elden i den riktning skotten kom i från, sade en israelisk talesman till nyhetsbyrån AFP.

– Ingen skadades och inget förstördes, tillade han.

Från jordanskt håll sade man sig inte känna till incidenten, och den israeliska versionen av händelsen ifrågasattes:

–Ibland öppnar jägare eld i detta område - utan att det blir en militär incident, sade en regeringstalesman till AFP under förutsättning att han fick vara anonym.

Händelsen inträffade bara två dagar efter att en liknande skottlossning ägt rum inne på syriskt territorium. Då öppnade en okänd beväpnad man eld mot israeler - både militära och civila - som jobbade längs gränsstängslet. Ingen skadades heller i den attacken.

Skrivet av: