Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LRA anklagas för blodbad i Kongo

Nyheter | 13/01/2009 15:26

Den ugandiska rebellrörelsen Herrens motståndsarmé har dödat minst 537 personer.

Den ugandiska rebellrörelsen Herrens motståndsarmé (LRA) har dödat minst 537 människor och rövat bort ytterligare 408 i det nordöstra hörnet av Kongo-Kinshasa, uppger FN:s flyktingkommissariat.

Enligt flyktingkommissariatet UNHCR:s talesman Ron Redmond har dessutom omkring 104 000 människor drivits på flykt sedan våldsamheterna bröt ut i september i gränstrakterna till södra Sudan och Uganda.

– Många av dessa människor gömmer sig fortfarande i skogsområdena, särskilt i trakterna kring staden Faradje som drabbades hårt i julas, säger Redmond.

Han säger att människor i området grips av panik och flyr så fort de ser en skymt av LRA.

Ugandiska regeringsstyrkor, i samarbete med kongolesiska staten och det autonoma Södra Sudan, inledde i december en offensiv mot LRA:s baser i Kongo-Kinshasa. LRA krävde i förra veckan att offensiven avbryts och uppmanade FN att ta initiativ till nya förhandlingar.

LRA inledde ett uppror i norra Uganda för ungefär 20 år sedan och har gjort sig ökänt för brutalitet och för att röva bort barn. Efter att ha drivits ut från Uganda har rebellerna främst uppehållit sig i södra Sudan och på senare tid i otillgängliga djungelområden i Kongo-Kinshasa.

Fredsförhandlingar med ugandiska staten ledde förra året fram till ett förslag till fredsavtal, men LRA har inte skrivit under det av fruktan för att de högsta ledarna ska bli utlämnade till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, där de är åtalade för krigsförbrytelser.

Skrivet av: