Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rebeller avsätter gerillaledare

- 06/01/2009, 07:49 -

Officerare har avsatt gerillaledare i östra Kongo Kinshasa.

Officerare har avsatt ledaren för den största gerillarörelsen CNDP i östra Kongo Kinshasa, generalen Laurent Nkunda, uppger officerarna för BBC.

Skälet till myteriet är "dålig ledning". Men Nkunda själv förnekar via en talesman uppgiften.

Beslutet att avsätta honom ska ha fattats vid ett möte med rörelsens högsta ledning i söndags. Ett uttalande om beslutet har skickats till BBC från brigadören Bosco Ntaganda, rebellernas stabschef. En talesman för ledningen sade att den stagnerade fredsprocessen ska fortsätta.

CNDP genomförde en omfattande offensiv i augusti i fjol och vilket drev en halv miljon människor på flykt och ökade fruktan för ett vidgat, regionalt krig.

Nkunda säger att han och hans grupp slåss för skydda tutsier från angrepp av huturebeller som gått in i Kongo Kinshasa från Rwanda. En del av hutuerna misstänks för att ha varit med om folkmordet i Rwanda 1994.

Kritiker mot CNDP anklagar gruppen för att ha invaderat Kongo Kinshasa och att den är orsak till att landet inte kunnat dra nytta av valet 2006, annars en milstolpe i landets blodiga historia. Hoppet var att valet skulle innebära slutpunkten för många års krig.

Människorättsgrupper anklagar CNDP för mängder av övergrepp - mord, våldtäkter och tortyr.

Fredssamtal i Kenya i december misslyckades med att göra slut på konflikten. FN-medlaren Olusegun Obasanjo sade beklagande att CNDP:s förhandlare saknade myndighet till eftergifter i samtalen.

Skrivet av: