Dödssiffran stiger i Kongo

Antalet dödsoffer i sektgerillan LRA:s framfart i Kongo uppgår till minst 620.


Antalet dödsoffer i sektgerillan LRA:s framfart i Kongo uppgår till minst 620. Över 160 barn har förts bort, uppger Human Rights Watch i en ny kartläggning.

"LRA gick in med avsikten att döda, de lämnade få överlevande", förklarar Anneke Van Woudenberg vid den New York-baserade människorättsorganisationen i ett pressmeddelande.

Rapporten baseras på två veckors rundresa som personal från HRW och kollegor från kongolesiska Justice Plus gjort. Människorättsarbetarna har sammanställt listor över människor som mördats eller kidnappats sedan julafton och fram till den 13 januari.

Det mesta av dödandet skedde under en brutal julmassakrer, då människor samlats i bland annat kyrkor den 24 och 25 december.

– LRA gick in med avsikten att döda och de lämnade väldigt få överlevande efter sig, menar Anneke Van Woundenberg, forskare vid HUman Rights Wathc, skriver HRW.

EU nekar hjälp

LRA (Herrens motståndsarmé) har flytt från grannlandet Uganda och jagas nu av militär från Kongo, Sudan och Uganda, med stöd av FN:s fredsstyrka Monuc. Krigarna är ofta före detta barnsoldater, som drogar sig med allt de kommer över och därför beter sig helt oförutsägbart.

– Vi har startat en konflikt som riskerar att bli mycket lång och blodig. Befolkningen måste skyddas, säger Joseph Bangakya, guvernör över den drabbade Orientaleprovinsen, enligt Alertnet.

De drabbade områdena ligger i Haut-Uélé (Övre Uélé), en provins under bildande när den gamla storprovinsen Orientale delas. Haut-Uélé är grannområde till Ituri, där europeiska elitsoldater sattes in när FN inte kunde hantera en större våldsvåg i Kongo 2003.

Denna gång har EU sagt nej till att hjälpa till med trupper för att stoppa blodbadet i området.

Förhandlingar med ugandiska staten ledde förra året fram till ett förslag till fredsavtal med LRA, men gerillan har inte skrivit under det av fruktan för att de högsta ledarna ska bli utlämnade till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, där de är åtalade för krigsförbrytelser, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Se mer om krisen i Kongo nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!