Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rebelledaren Nkunda gripen

Nyheter | 23/01/2009 08:11

Den kongolesiske rebelledaren Laurent Nkunda greps på torsdagen i Rwanda efter våldsamma konflikter i Kongo.

Hundratusentals tvingades på flykt när Nkundas grupp CNDP inledde en offensiv i östra Kongo-Kinshasa i höstas. På torsdagen greps den kongolesiske rebelledaren Laurent Nkunda i grannlandet Rwanda, uppger Kongo-Kinshasas militär.

General Laurent Nkunda ser sig själv som en beskyddare för tutsierna och målet med offensiven är att bekämpa hutumilisen som håller till där, rapporterar BBC.

Militären bekräftar också att tutsigeneralen flydde in på rwandiskt territorium efter att Nkunda gjort kort motstånd mot trupperna från Kongo och Rwanda, som genomför en gemensam offensiv i regionen Nord-Kivu i östra Kongo-Kinshasa.

Men området är också tutsirebellerna CNDP:s fäste. CNDP inledde en offensiv i augusti som under hösten tvingade hundratusentals människor på flykt.

Kritiskt läge

De 17 000 FN-soldaterna i området har aldrig fullt ut försökt stoppa Nkundas styrkor, medvetna om att det skulle vara ett mycket svårt uppdrag, rapporterar BBC.

Samtliga grupper som strider i Rwanda och Kongo utför våldsterror i form av utrotning och våldtäkter, visar färska FN-rapporter, enligt CNN.

"Dåligt ledarskap"

Det råder splittring inom CNDP. För några veckor sedan uppgav en grupp militära ledare inom CNDP att de hade avsatt Nkunda på grund av "dåligt ledarskap", och den nya ledningen har ställt sig på regeringsstyrkornas sida. Men Nkunda har avvisat påståendet om att han är avsatt.

VIDEO: Intervju med general Nkunda från 21 november 2008

Skrivet av: