Ytterligare LRA-massakrer

- 08/01/2009, 21:58 -

Rebeller från Herrens motståndsarmé har mördat minst 40 personer sedan i julas.

Ugandiska rebeller från Herrens motståndsarmé, LRA, har mördat minst 40 personer i södra Sudan sedan i julas, uppger en myndighetskälla.

Rebellerna angrep bybor, plundrade hus och brände ner hyddor i området.

– De dödade runt 40, främst i distrikten Mundri och Maridi. De kan ha skjutit en eller två men de flesta högg de till döds med machetes eller klubbade bara ihjäl dem, säger överste Joseph Ngere Paciko, vice guvernör för delstaten Western Equatoria.

Trupper från Kongo, Uganda och södra Sudan har gjort gemensam sak sedan mitten på december mot rebellerna, som nu är baserade i nordöstra Kongo - en isolerad region nära den ugandiska och sudanesiska gränsen.

– Där jag står nu har de dödat ytterligare tre personer med machetes. Några hyddor har de bränt men de flesta plundrar de på mat och mediciner, berättar Paciko över satellittelefon.

LRA har flytt från Kongo-Kinshasa där de i julas genomförde massakrer på 400 människor, många när de lyssnade på julkonsert i en kyrka. Människorna hackades i bitar, eldades levande och många barn togs som barnsoldater eller sexslavar.

Grupperna rör sig spritt i enheter om 15-20 man och är enligt Paciko arga på människorna i södra Sudan som de ser som förrädare.

Totalt har tiotusentals personer mördats och närmare två miljoner tvingats fly efter två decennier av strider mellan LRA och Ugandas regeringsstyrkor.

Skrivet av: