Äktenskap för alla från den 1 maj

Alla människor, oavsett läggning, ska kunna ingå äktenskap från och med den 1 maj.


Det har varit en lång väg fram till ett förslag från de borgerliga partierna i frågan om könsneutralt äktenskap. Men nu har ett har moderaterna, centerpartiet och folkpartiet lagt fram en motion som presenterades på onsdagen.

"Människor i fasta parförhållanden har, oavsett sexuell läggning behov av att manifestera sina känslor och sin önskan att leva tillsammans", står det i motionen. Tiden anses därför mogen för en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Förslaget är i linje med betänkandet från regeringens utredning. Motionen innebär att bestämmelser i äktenskapsbalken och andra författningar som angår makar görs könsneutrala.

Det nuvarande systemet där man kan välja mellan kyrklig och borgerlig vigsel behålls. Kyrkliga vigselförrättare ska dock även fortsättningsvis kunna vägra att viga samkönade par.

För uppdrag som borgerlig vigselförättare ska bara de komma i fråga som villiga att viga såväl en kvinna och en man som två personer av samma kön.

– Jag och många med mig ser fram emot att gå på bröllop i sommar där kärleken står i fokus och inte könet, sa centerns Annika Qarlsson på en pressträff.

Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrsson, pekade på att det finns klara likheter mellan de tre borgerliga partiernas motion och de tre oppositionspartiernas uppfattning. Han hoppas att dessa sex partier ska kunna skriva ihop sig om ett gemensamt förslag.

I riksdagen är endast kristdemokraterna emot könsneutrala äktenskap.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.