Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Äktenskap för alla från den 1 maj

Nyheter | 21/01/2009 11:51

Alla människor, oavsett läggning, ska kunna ingå äktenskap från och med den 1 maj.

Det har varit en lång väg fram till ett förslag från de borgerliga partierna i frågan om könsneutralt äktenskap. Men nu har ett har moderaterna, centerpartiet och folkpartiet lagt fram en motion som presenterades på onsdagen.

"Människor i fasta parförhållanden har, oavsett sexuell läggning behov av att manifestera sina känslor och sin önskan att leva tillsammans", står det i motionen. Tiden anses därför mogen för en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Förslaget är i linje med betänkandet från regeringens utredning. Motionen innebär att bestämmelser i äktenskapsbalken och andra författningar som angår makar görs könsneutrala.

Det nuvarande systemet där man kan välja mellan kyrklig och borgerlig vigsel behålls. Kyrkliga vigselförrättare ska dock även fortsättningsvis kunna vägra att viga samkönade par.

För uppdrag som borgerlig vigselförättare ska bara de komma i fråga som villiga att viga såväl en kvinna och en man som två personer av samma kön.

– Jag och många med mig ser fram emot att gå på bröllop i sommar där kärleken står i fokus och inte könet, sa centerns Annika Qarlsson på en pressträff.

Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrsson, pekade på att det finns klara likheter mellan de tre borgerliga partiernas motion och de tre oppositionspartiernas uppfattning. Han hoppas att dessa sex partier ska kunna skriva ihop sig om ett gemensamt förslag.

I riksdagen är endast kristdemokraterna emot könsneutrala äktenskap.

Skrivet av: