Hamas avvisar Israels villkor

- 16/01/2009, 19:54 -

Hamas högste ledare avvisar Israels villkor för vapenvila.

Samtalen i Kairo har ännu inte burit frukt. Den efterlängtade vapenvilan dröjer i Gazakriget, som går in på sin fjärde vecka.

I en veckas tid har ett eldupphör verkat bara timmar bort, men i stället har Israels massiva offensiv trängt allt djupare in i Gazaremsan.

På fredagen lämnade armén stadsdelen Tal al-Hawa i södra Gaza stad, där intensiva strider rasade i torsdags och ett sjukhus sattes i brand.

I en av ruinerna i Tal al-Hawa hittade palestinska sjukvårdare 23 döda kroppar på fredagen. Minst 45 000 Gazabor som har flytt undan striderna har sökt skydd i FN-drivna skolor.

Totalt har nu kriget krävt över 1 100 liv, över hälften civila enligt palestinska källor.

Hamasledare begravdes

Medan israeliskt flyg fortsatte att bomba Gazaremsan begravde Hamas sin "inrikesminister" Said Siam, som dödades av en flygräd i torsdags. Tusentals människor deltog i begravningståget. Palestinsk milis avlossade cirka 15 raketer mot södra Israel under dagen. Tre personer skadades. Israels offensiv, vars mål är att stoppa raketskjutandet, har utlöst protester världen över och inte minst på den palestinska Västbanken. På fredagen dödades en palestinier av israelisk militär under en våldsam demonstration i Hebron. I Kairo har indirekta samtal om vapenvila förts mellan Israel och Hamas. Israels sändebud Amos Gilad besökte Kairo igen på fredagen, och ett planerat beslut i Israels säkerhetskabinett sköts upp i väntan på hans rapport.

Grundbulten i avtalet om eldupphör är att gränskontrollen mellan Gazaremsan och Egypten skärps rejält samtidigt Israels armé lämnar territoriet och de reguljära gränsterminalerna öppnas.

Ettårig vapenvila

Men Israel och Hamas tycks ännu oense om hur långvarig vapenvilan ska vara - Hamas vill ha ett årslångt eldupphör medan Israel inte vill sätta något slutdatum - och vem som ska bevaka gränsen. Hamas högste ledare, Khalid Mishal som lever i syrisk exil, sade på ett arabiskt toppmöte i Qatar på fredagen att Hamas inte kan acceptera Israels villkor och därför kommer att kämpa vidare. Han uppmanade arabländerna att kapa alla band till Israel, vilket hörsammades av Qatar och Mauretanien. Israels utrikesminister Tzipi Livni kastade sig på ett plan till Washington där hon och kollegan Condoleezza Rice undertecknade ett avtal om amerikansk hjälp med att stoppa vapensmuggling till Gaza. Israel vill få USA:s löften på pränt innan George W Bush lämnar över Vita huset till Barack Obama på tisdag.

Skrivet av: