Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krigsherre: Jag är oskyldig

Nyheter | 26/01/2009 14:41

Milisledaren Thomas Lubanga står åtalad för att ha använt barnsoldater.

Thomas Lubanga. Han är den kongolesiske milisledaren som misstänks ha använt barnsoldater.

I dag står åtalad han i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som används för första gången. Rättegången startade med att Lubanga sa sig vara oskyldig.

ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo skulle under måndagen lägga fram anklagelserna mot Lubanga för rätten. Det samma gäller för advokater som företräder 93 offer. Sedan är det försvarets tur.

Åklagarsidan har kallat 34 vittnen - före detta barnsoldater och medlemmar i milisgrupper, såväl som olika experter. Bland de sistnämnda finns bland annat specialister som kan bestämma ett barns ålder genom skelettröntgen.

Milisledaren anklagas för att ha rekryterat hundratals barn under 15 år till sin rebellstyrka UPC, som barnsoldater i inbördeskriget i Kongo-Kinshasa 2002-2003.

Enligt människorättsgrupper har de etniska konflikterna och våldet i den guldrika Ituri-regionen krävt 60 000 människoliv sedan 1999, och tvingat hundratusentals människor på flykt.

Inslag: Ställa Lubanga inför rätta

Inslag om barnsoldater

Skrivet av: