Tonåringar dopar sig med fårmedicin

- 18/01/2009, 20:37 -

Abortmedicin för får används för att få musklerna att växa hos norska ungdomar.

Ungdomar i norska Fredrikstad ända ned i 14-årsåldern använder en abortmedicin som är till för får och andra djur för att dopa sig, skriver lokaltidningen Fredrikstad Blad.

– De har använt preparaten i många år. Det troligaste är att de har smugglats in i landet, säger polisen Ragnar Foss till Fredrikstad Blad.

Medicinen är till för att stöta ut skadade foster hos djur, som exempelvis får. En av biverkningarna är att musklerna växer, något som de norska ungdomarna har tagit till sig. Andra, betydligt farligare, biverkningar hos läkemedlet är att det också kan orsaka hjärtinfarkt och benskörhet.

Pojkarna i Fredrikstad sprutar in doser som är 100-150 gånger större än avset. Polisen varnar nu för att ungdomarna kan få livshotande skador eftersom hormonerna från medicinen gör att kroppen tror att den är färdigutvecklad. Det finns därmed stor risk för att pojkarnas hjärtan växer, vilket kan leda till hjärtinfarkt eller kärlkramp.

– Vi har 25-åringar i Fredrikstad med samma sjukdomar som sina 85-åriga farföräldrar, som exempelvis benskörhet, säger Foss.

Flera av pojkarna har också utvecklat bröst.

– En privatklinik här i staden gick för något år sedan ut och bekräftade att de hade opererat bort bröst på sex unga pojkar på grund av långvarit bruk av steroider, säger Ragnar Foss till Fredrikstad Blad.

Skrivet av: