Aborterade celler hjälp mot stroke

Stamceller från aborterade foster ska injicieras hos strokesjuka patienter.


Brittiska forskare har fått tillstånd att behandla strokepatienter med stamceller från aborterade barn, skriver Daily Mail.

Det är världsunikt att stamceller från ett tolv veckor gammalt foster ska injiceras i patienternas hjärnor.

Experter tror att cellerna ska få igång återupplivandet av de delar som skadats av stroke, och återställa rörlighet och mentala förmågor hos patienterna.

Genom att använda celler från ett aborterat foster förväntas nya nervceller växa, eller så återupplivas de redan existerande cellerna hos patienterna, som annars aldrig skulle vara kapabla att få tillbaka sina skadade funktioner.

Antiabortgrupper dömer ut försöken som "sjuka", och har sagt att det är barbariskt av samhället att använda aborterade foster på detta sätt.

Runt en kvarts miljon britter har ett kraftigt handikapp som beror på stroke. Hittills har det inte funnits något sätt att reparera skadorna som uppkommer när hjärnan får syrebrist.

Försöken i England ska starta nästa år och innefattar fyra grupper med tre patienter vardera, skriver Daily Mail.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.