Aborterade celler hjälp mot stroke

Stamceller från aborterade foster ska injicieras hos strokesjuka patienter.


Brittiska forskare har fått tillstånd att behandla strokepatienter med stamceller från aborterade barn, skriver Daily Mail.

Det är världsunikt att stamceller från ett tolv veckor gammalt foster ska injiceras i patienternas hjärnor.

Experter tror att cellerna ska få igång återupplivandet av de delar som skadats av stroke, och återställa rörlighet och mentala förmågor hos patienterna.

Genom att använda celler från ett aborterat foster förväntas nya nervceller växa, eller så återupplivas de redan existerande cellerna hos patienterna, som annars aldrig skulle vara kapabla att få tillbaka sina skadade funktioner.

Antiabortgrupper dömer ut försöken som "sjuka", och har sagt att det är barbariskt av samhället att använda aborterade foster på detta sätt.

Runt en kvarts miljon britter har ett kraftigt handikapp som beror på stroke. Hittills har det inte funnits något sätt att reparera skadorna som uppkommer när hjärnan får syrebrist.

Försöken i England ska starta nästa år och innefattar fyra grupper med tre patienter vardera, skriver Daily Mail.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stol återkallas: "Sluta använda den"

Allt om Cristiano Ronaldos barn: Namn, ålder och sonen Angel

Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo har i dag fem barn med olika kvinnor. Nyheter24 har tagit en titt på vad svenskarna undrar mest om fotbollsspelaren och hans familj.

Så överlåter du din hyreslägenhet till barnbarnet

Inför ålderns höst är det vanligt att man vill överlåta sitt hyreskontrakt till en anhörig, men hur gör man egentligen? Här är de viktigaste stegen att känna till.

Fått den här lappen på din bil? Nu varnar polisen

Bedragare har börjat använda sig av en ny metod för att komma över känslig information. Nu varnar polisen för tillvägagångssättet.

Bostadsrätt: Få 200 000 kronor mer för din lägenhet

Enligt Boolis analys har man räknat ut att det går att få 200 000 kronor mer när man säljer bostadsrätten i storstadsregionerna, eller 150 000 i inlandet, om man piffar till "hemmets hjärta".

Postkodlotteriet varnar: Medlemmar luras till dyr avgift

1 timme sedan
Många som tänkt avsluta sin prenumeration hos Postkodlotteriet har åkt på en oväntad utgift – från ett helt annat företag. – I mina och de flesta av mina kollegors ögon handlar de omoraliskt, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, till Nyheter24.