Snökaos i Norge

- 19/01/2009, 10:14 -

I dag drar ovädret in över Sverige.

Ett ordentligt snökaos drog in över Norge under söndagen, med 1 700 utryckningar och uppåt 60 centimeter snö på sina håll. Nu drar snöovädret in över Sverige också, skriver SvD.

Enligt norsk Aftenposten föll mer än 30 centimeter snö i Oslo under söndagen, medan det på andra håll kom upp tlll dubbelt så mycket.

Under hela kvällen kom larm från bilister som kört fast eller åkt av vägen. Totalt rapporteras det ha kommit in över 1 700 larm från bilister som fastnat i snökaoset uppger Aftenposten.

– Det har varit mycket att göra i hela landet, men särskilt i de stora fjällområdena. Majoriteten av bärningarna har varit till bilar som kört fast eller kört av vägen, men också starthjälp till bilar, säger Hans Petter Semmelmann på Viking Redningstjeneste till Aftenposten.

Under natten till måndagen drog snöovädret in över Sverige, där SMHI har utfärdat en varning för Värmland. De räknar dock med att problemen blir betydligt mindre här än i vårt västra grannland.

– Det har mattats av, så det ser inte ut att röra sig om så stora nederbördsmängder som i Norge. Det är framför allt Värmland och norra delen av Dalarna som kan få några centimeter. Annars blir det mest lättare snöfall, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till SvD.se.

På måndagsförmiddagen låg nederbördsområdet i ett stråk från Värmland och Dalsland och vidare ner mot Östergötland, Gotland och Öland.

– Under dagen rör det sig upp mot Svealand och upp över Norrland, säger Alexandra Ohlsson till SvD.

En film från en gammal snöstorm i Gävle:

Skrivet av: