Världen lyckönskar Obama

Hela världen jublar och önskar nye presidenten välgång.


Över hela världen firades Barack Obamas installation som USA:s nye president i går kväll.

I den lilla kenyanska by där Barack Obamas far föddes jublade folket framför en stor teveskärm när Obama svor presidenteden, skriver DN.

- Jag vill be för ett långt och produktivt liv för Obama som president. Vi som bor här i Kogelo kan leva med öppna sinnen och ögon för nu känner vi oss inte längre så små, inte längre lika värdelösa, säger 30-åriga Josephine Awuor.

Som Nyheter24 tidigare berättat lovprisades Obama också av Sydafrikas förre president, anti-apartheidhjälten Nelson Mandela, som "en ny hoppets röst" för världen.

Även från världens andra hörn strömmade gratulationerna in.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy sade att Frankrike ivrigt väntade att att Obama skulle börja arbeta för att "vi" ska förändra världen med honom.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown menade att världen bevittnar ett nytt kapitel i historien.

– Han är inte bara den förste svarte amerikanska presidenten utan han har också föresatt sig att lösa världens problem, sade Brown, enligt DN.

Såväl från israeliskt som från palestinskt håll var förhoppnigarna stora.

– Obamas goda vilja är hans styrka. Jag tror att alla förväntar sig att detta ska översättas till verkliga möjligheter till möten, dialog och för att skapa fred till alla berörda, säger Israels premiärminister Ehud Olmert, medan hans palestinske kollega Salam Fayyad säger:

– Vi ser fram emot ett aktivt engagemang från hans administration, tillsammans med betydelsefulla medlemmar av det internationella samfundet.

Från Ryssland kom inga direkta lyckönskningar, däremot konstaterade utrikesminister Sergej Lavrov att landet är redo för att samtala med Obama.

– Vår president bekräftade detta i ett samtal med honom direkt efter valet. Det kommer att bli flera telefonsamtal och inte bara telefonsamtal mellan våra ledare, kommenterade Lavrov.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att den var en mycket speciell dag för miljarder människor runt om i världen.

– Att en färgad president har svurits in som president och att vi nu kan se fram emot ett intensivt transatlantiskt samarbete rör inte bara våra intellekt utan även våra hjärtan, sade Merkel och lyckönskade Barack Obama.

Också påven Benediktus XVI önskade Obama framgång.

– Jag hoppas att du kommer att ha framgång i dina försök att skapa förståelse, samarbete och fred bland nationer, sade påven.

Iran förhöll sig mer kallsinning till den nye amerikanske presidenten.

– Vi föredrar att vänta och se hur den amerikanska politiken kommer att se ut i praktiken, sade utrikesminister Manouchehr Mottaki, skriver Dagens Nyheter.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, som just kommit hem från ett statsbesök i Afghanistan, sa i SVT under onsdagsmorgonen att det är en unik situation som Obama är i, och drog paralleler med Nelson Mandela, men betonade också att det är nu allvaret börjar.

– Han har mycket tunga förväntningar att leva upp till. Nu börjar allvaret, sa en försiktigt hoppfull Reinfeldt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.