Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mandela lovprisar Obama

Nyheter | 20/01/2009 20:29

Sydafrikas antiapartheidhjälte, Nelson Mandela, lovprisar Obama.

Sydafrikas förre president, antiapartheidhjälten Nelson Mandela, lovprisar Barack Obama som "en ny hoppets röst" för världen.

Han jämförde installationen av Obama som USA:s president med Sydafrikas historiska övergång till demokrati.

I ett brev som överlämnades till Obama före tisdagens ceremoni gratulerar Mandela den nye presidenten i ett "sant historiskt" ögonblick för USA och världen.

"Vi påminns på vissa sätt i dag om upprymdheten och entusiasmen i vårt land vid tidpunkten för vår övergång till demokrati", skriver Mandela i brevet.

"Människor, inte bara i vårt land utan i hela världen, inspirerades att tro att genom gemensamma mänskliga ansträngningar kan orättvisa övervinnas och att ett bättre liv för alla kan uppnås tillsammans", sägs det i brevet.

Mandela, som ledde sydafrikanerna i kampen mot det vita styret och har blivit en global frihetssymbol, sade att få saker på senare tid har inspirerat människor så som valet av Obama till president har gjort.

"Ni, herr president, har fört in en ny röst av hopp om att dessa problem kan angripas och att vi faktiskt kan förändra världen och göra den till en bättre plats", skriver Mandela.

Han säger sig dela den speciella "förtjusning och stolthet" som afrikaner känner över banden som binder Obama, vars far var en svart man från Kenya, till kontinenten.

"Ni kommer alltid att ha vår tillgivenhet som en ung man som vågade drömma och följa den drömmen", skriver Mandela.

Skrivet av: