Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama-experten betygsätter talet

Nyheter | 20/01/2009 20:46

"Han såg ut som en gammal boxare på väg in i ringen."

Nyheter24 har talat med den svenska Barack Obama-experten Martin Gelin som följt Amerikas nya president under två års tid och bland annat skrivit boken ”Det Amerikanska Löftet” som kommer ut på Atlas bokförlag under våren. Gelin följde installationen från en skola i New York med 5 000 skrikande ungar omkring sig, men trots det lyckades han snappa upp ett och annat som Nyheter24 bad honom reflektera kring.

Vad fick du för allmän uppfattning av talet?

– Det kändes rätt väntat. Obama brukar försöka balansera svulstiga abstrakta drömmar med mer pragmatiska idéer om personligt ansvar och samarbete, den kombinationen fanns här också. Han återkommer ofta till att Amerika är ett gemensamt projekt som alla måste bidra till och lyckas blanda höger- och vänstertraditioner på samma gång, säger Martin Gelin.

Vad saknades i talet?

– Jag kan tänk mig att Obamas väljarbas kan ha saknat något riktat specifikt till dem. Efter kontroversen kring Rick Warren, som höll i förbönen, hade det kanske varit lämpligt att säga något om de homosexuellas rättigheter eller hur de sämst bemedlade drabbas av lågkonjunkturen.

Bjöd talet på några historiska citat?

– ”Amerika är större än summan av våra individuella ambitioner.” Det är någonting han försöker hamra in rätt hårt. Det säger något om hans mål att omdefiniera den amerikanska drömmen som ett projekt där alla är delaktiga.

Var det någonting som överraskade?

– Att han såg så kaxig och nöjd ut. Han såg ut som en gammal boxare på väg in i ringen.

Har du lagt märke till några större förändringar under de två år som du följt honom?

– Han har ändrat sin framtoning rätt kraftigt under de senaste två åren. Från att ha varit en rätt torr akademikertyp har han gått till att bli en visionär. Särskilt under slutet av sommaren blev han märkbart mer populistisk och började tala om girigheten på Wall Street och andra saker som upprör vanliga människor.

Vad kommer din bok ta upp?

– Den är uppbyggd i två delar, en berättande del där jag jag följer Obama över 26 delstater och en mer analyserande del där jag tar upp den rätt karaktäristiska amerikanska optimismen och Obamas försök att omdefiniera den amerikanska drömmen.

– Om Barack Obama lyckas förändra bilden av den amerikanska drömmen så kan även han känna sig som en riktig amerikan, säger Martin Gelin, direkt från Harlem, New York.

Skrivet av: