Rivstart av Obama

Det blev en rivstart för USA:s nya president första dagen på nya jobbet.


Det blev en rivstart för USA:s nya president Barack Obama, första dagen på jobbet.

Rättegångar på Guantanamo stoppas i 120 dagar och försvarshögkvarteret Pentagon inleder en översyn av fånglägret.

Barack Obama var tillbaka i rampljuset redan vid tiotiden på morgonen, längst fram i bänkraderna i National Cathedral i Washington.

Vid sin sida hade han hustrun Michelle och USA:s nya vice president Joe Biden.

Då han stod där hade han dock redan hunnit med sitt första tyngre beslut som president, som såg ut som ett tydligt tecken på att USA och omvärlden på onsdagen vaknade upp i en ny politisk era.

Obama har riktat en begäran till specialdomstolarna på Guantanamo om att stoppa pågående rättegångar i 120 dagar för att möjliggöra en granskning av systemet och de omstridda rättsprocesser som inletts.

Rättegångar avbrutna

Begäran föll i god jord, såg det ut som. Redan vid lunchtid hade domare lagt två rättegångar mot totalt sex personer på is till i maj. Fem av de misstänkta påstås ha varit med och planerat terroristattackerna mot USA den 11 september.

Försvarshögkvarteret Pentagon kungjorde att en total översyn av förhållandena i Guantanamolägret nu ska göras och att direktiv väntas från Vita huset inom kort. Nästan 800 personer, anklagade för att vara "olagliga stridande", har förts till Guantanamo sedan lägret öppnades i januari 2002. Bara tre av dem har därefter kunnat dömas för brott i domstol, medan över 500 har försatts på fri fot.

Obamas första dag på jobbet handlade samtidigt till stor del om bistra ekonomiska realiteter. Tisdagen, då han svor presidenteden inför kanske två miljoner människor på The Mall i centrala Washington, blev en rysare på Wall Street, med ledande index ned med 4-5 procent.

Osäkerhet bakom börsras

Vad som spökar är den nya våg av finansoro som tilltagit i styrka inför Obamas tillträde. Nya skräcksiffror från rader av storbanker hotar att fördjupa kreditfrossan och förlänga den recession presidenten lovat att ta sig an. Jättebanker som Citigroup och Bank of America rasade med 20 respektive 29 procent. Enligt bedömare berodde rasen på att investerare till följd av maktskiftet i Vita huset nu känner sig osäkra på hur långt förstatligandet av USA:s banksektor ska gå.

Samtidigt fortsatte grillningen av Timothy Geithner, som Obama vill ha som finansminister, i senaten.

– Det kommer att ta tid och kräver åtgärder som vi inte har sett på flera generationer, sade Geithner inför det utskott som leder granskningsarbetet.

Geithner bad samtidigt offentligt om ursäkt för att han under en tid betalat för lite skatt, vilket uppdagades när kongressens inledde granskningen. För att vända den ekonomiska utvecklingen planerar Obama ett stimulanspaket på 825 miljarder dollar vid sidan av de hundratals miljarder som finns kvar i Tarp, det särskilda stödpaket till finanssektorn som Bush tog fram.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.