Stockholm

Guantánamos förhandlingar avbryts

Obama kräver att förhandlingarna skjuts upp. En domare har redan hörsammat.


Läs mer

Ett av Barack Obamas första beslut var att begära att alla förhandlingar mot fångar inspärrade i USA:s fångläger i Guantánamo skjuts upp. Det kan vara första steget i stängningen av det kritiserade lägret och domstolarna där.

En av domarna i Guantanamolägret har redan gått president Obama till mötes, uppger nyhetsbyrån AFP. Domaren Patrick Parrish har gett order om att rättegången mot kanadensaren Omar Khadr ska avbrytas i 120 dagar.

Fånglägret i Guantánamo öppnade i januari 2002 på order av USA:s dåvarande president George W Bush. Sedan dess har över 800 vuxna och tonåringar suttit inspärrade där. Bara 20 av dem har anklagats för brott och bara tre har åtalats.

Specialdomstolarna som skapats för att döma de inspärrade har fått hård kritik eftersom de åtalade inte åtnjuter de rättigheter som garanteras vid vare sig civila eller militära rättegångar.

Lägret blev en symbol för USA:s övergrepp under "kriget mot terrorismen" och båda presidentkandidaterna lovade under valrörelsen att stänga det.

Och Obama spillde ingen tid. Kort efter det att han svurits in som president begärde åklagarna i Guantánamos specialtribunaler, på Obamas order, att alla pågående förhandlingar ska stoppas i 120 dagar så att Obama kan se över processen.

Enligt Washington Post är beslutet ett första steg mot en stängning av lägret. Tidningen skriver att Obama antagligen kommer att försöka göra om systemet så att de fångar som ska åtalas antingen prövas som civila eller ställas inför krigsrätt.

Enligt vissa bedömare är det dock inte självklart att åklagarnas begäran beviljas av tribunalens domare. Utvecklingen ses dock som positiv av de flesta försvarsadvokater.

– Vi välkomnar vår nye överbefälhavare och detta första steg mot ett återställande av rättssäkerheten, sade major Jon Jackson, försvarsadvokat till en av de åtalade, till Washington Post.

Antalet fall som utreds är 21, av dem pågår förhandlingar bara i två fall. Det mest uppmärksammade är målet mot de fem män som misstänks ha planerat attackerna mot USA den 11 september 2001 och riskerar dödsstraff.

Förberedande förhandlingar pågår också i målet mot den kanadensiske medborgaren Omar Khadr som bara var 15 år gammal när han greps i Afghanistan misstänkt för att ha dödat en amerikansk soldat med en handgranat.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.