Stockholm

Kina censurerade Obama

De ledande kinesiska internetportalerna censurerade Obamas tal.


Läs mer

I sitt installationstal nämnde president Barack Obama kommunismen och jämställde den med fascismen. Därför säger Obama ingenting om kommunismen - på kinesiska webbplatser.

– Minns att tidigare generationer tog strid mot fascism och kommunism inte bara med robotar och pansarvagnar, utan också med hjälp av robusta allianser och varaktiga övertygelser, sade Obama bland annat i sitt tal. På några av Kinas ledande internetportaler Sina och Shu har ordet kommunism plockats bort i den kinesiska översättningen.

– Till dem som klamrar sig fast vid makten med hjälp av korruption, svek och genom att tysta meningsmotståndare: Ni ska veta att ni är på fel sida om historien men att vi kommer att sträcka ut en hand om ni är villiga att öppna er knutna näve, sade Obama på ett annat ställe i talet.

Den formuleringen saknas helt eller har kortats på de kinesiskspråkiga portalerna.

Däremot finns Obamas hela tal på engelska på den statligt kontrollerade tidningen China Dailys webbplats - utan censuringrepp.

Kina försöker kontrollera kinesernas användning av internet med hårda nypor. Bara de senaste dagarna stängdes över 200 webbplatser för påstått "vulgärt" innehåll.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.