Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringsspricka på oroligt Island

Nyheter | 22/01/2009 11:35

Våldsamma protester och en möjlig spricka i regeringen på Island.

Fortsatta våldsamma protester och en möjlig spricka i den socialdemokratiska koalitionsregeringen kännetecknade det oroliga läget på Island på torsdagen.

Under hela natten mot torsdagen fortsatte de delvis våldsamma protesterna mot statsminister Greir Haardes regering. För andra gången under samma dag utsattes Haarde för ägg, läskburkar och snöbollar och under de tidiga morgontimmarna fick polisen ta till tårgas mot grupper av hundratals våldsamma demonstranter utanför parlamentet alltinget och utanför den isländska riksbanken.

Inga gripanden gjordes trots att två poliser skadades av stenar under tumultet, rapporterade Reuters.

Isländska medier rapporterade att de isländska socialdemokraternas Reykjavik-avdelning under ett möte tidigare i onsdags kväll antog en resolution där man krävde att socialdemokraterna lämnar regeringen och samarbetet med Haardes konservativa Självständighetsparti.

Men Haarde försäkrade att hans regering sitter kvar.

– Regeringen fungerar utmärkt och koalitionspartierna fortsätter samarbetet sade Haarde, enligt Reuters.

Politiska bedömare tror dock att regeringen knappast klarar mer än högst några veckor. En nyckelroll spelar Självständighetspartiets årsmöte i helgen.

Demonstrationerna de senaste dagarna har betecknats som de mest omfattande och våldsamma sedan 1949 när Island gick med i försvarsalliansen Nato.

Protester har förekommit på Island sedan oktober när den isländska ekonomin kollapsade till följd av den internationella finanskrisen.

En tydlig kultur av riskkapitalism hade fört det isländska finansväsendet till konkursens brant men de största bankerna räddades genom förstatligande.

Skrivet av: