Regeringsspricka på oroligt Island

Våldsamma protester och en möjlig spricka i regeringen på Island.


Fortsatta våldsamma protester och en möjlig spricka i den socialdemokratiska koalitionsregeringen kännetecknade det oroliga läget på Island på torsdagen.

Under hela natten mot torsdagen fortsatte de delvis våldsamma protesterna mot statsminister Greir Haardes regering. För andra gången under samma dag utsattes Haarde för ägg, läskburkar och snöbollar och under de tidiga morgontimmarna fick polisen ta till tårgas mot grupper av hundratals våldsamma demonstranter utanför parlamentet alltinget och utanför den isländska riksbanken.

Inga gripanden gjordes trots att två poliser skadades av stenar under tumultet, rapporterade Reuters.

Isländska medier rapporterade att de isländska socialdemokraternas Reykjavik-avdelning under ett möte tidigare i onsdags kväll antog en resolution där man krävde att socialdemokraterna lämnar regeringen och samarbetet med Haardes konservativa Självständighetsparti.

Men Haarde försäkrade att hans regering sitter kvar.

– Regeringen fungerar utmärkt och koalitionspartierna fortsätter samarbetet sade Haarde, enligt Reuters.

Politiska bedömare tror dock att regeringen knappast klarar mer än högst några veckor. En nyckelroll spelar Självständighetspartiets årsmöte i helgen.

Demonstrationerna de senaste dagarna har betecknats som de mest omfattande och våldsamma sedan 1949 när Island gick med i försvarsalliansen Nato.

Protester har förekommit på Island sedan oktober när den isländska ekonomin kollapsade till följd av den internationella finanskrisen.

En tydlig kultur av riskkapitalism hade fört det isländska finansväsendet till konkursens brant men de största bankerna räddades genom förstatligande.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.