Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Värsta protesterna sedan 1949

Nyheter | 21/01/2009 17:44

Demonstrationerna betecknas som de värsta på Island sedan 1949.

Protesterna mot den isländska regeringen fortsätter.

Demonstrationerna betecknas som de värsta på Island sedan 1949, när landet gick med i försvarsalliansen Nato.

Protesterna som inleddes i tisdags och fortsatte under natten mot onsdagen återupptogs senare på dagen när parlamentet alltinget samlades för en ny session.

När statsminister Geir Haarde skulle lämna sitt kontor i centrala Reykjavik kastade demonstranter snöbollar och ägg mot honom. Haarde lyckades dock ta skydd i sin tjänstebil och fick hjälp av tillskyndande polis.

Demonstrationerna inleddes i tisdags i samband med att alltinget samlades för första gången för året. De omkring tusen demonstranterna som samlats utanför alltingsbyggnaden blev under tisdagskvällen alltmer våldsamma. Deltagarna krävde regeringens avgång och nyval samt kastade toalettrullar och skor mot byggnaden.

Pepparspray

Polisen använde flera gånger pepparspray för att hindra demonstranter att ta sig in i parlamentsbyggnaden. En grupp demonstranter tände eld på julgranen på alltingstorget och slog sönder parkbänkar som de sedan satte eld på.

Polisen hade inte helt kontroll över situationen förrän klockan tre på onsdagsmorgonen, rapporterar isländska medier. Ett 30-tal demonstranter greps under tisdagskvällen. Några skadades lindrigt.

Protesterna, ofta flera gånger i veckan, hålls oftast framför alltinget.

– Vi som är detta lands medborgare, uttrycker våra känslor mot myndigheterna som agerar som om vi inte existerade, sade Hördur Torfason under den fredliga delen av demonstrationerna.

Musikern Torfason leder proteströrelsen Folkets röster som organiserat den senaste tidens protester. Demonstranterna har också tidigare krävt regeringens avgång och nyval, ett krav som regeringen avvisat.

Arbetslöshet hotar

I förra veckan blockerade demonstranterna ingången till alltinget och polisen fick också den gången ta till våld för att avlägsna dem. Isländsk teve visade bilder på hur statsminister Haarde och andra ministrar handgripligen hindrades från att komma in i alltinget och överöstes med förolämpningar.

Delvis våldsamma protester mot regeringen har pågått i Reykjavik ända sedan finanskrisen, som drabbat Island extra hårt, slog ut i full blom i oktober.

Då förstatligades landets tre största banker när de stod inför omedelbar konkurs till följd av den internationella krisen. Trots att IMF/Världsbanken godkänt lån till Island på motsvarande närmare 18 miljarder kronor väntas islänningarna drabbas hårt av arbetslöshet och recession.

Skrivet av: