Var 50:e islänning demonstrerade

Premiärministerns besked om nyval räckte inte för att lugna känslorna.


Trots premiärministerns besked om nyval slöt nästan var 50:e islänning upp vid en demonstration med krav på regeringens omedelbara avgång på lördagen.

Runt 6 000 personer deltog utanför alltinget i Reykjavik, och anklagade Islands ledning för girighet och korruption. Bland talarna fanns bland annat två journalister och en politisk forskare, uppger Ice News - Daily News. Demonstrationen var minst lika stor som liknande aktioner tidigare i veckan, trots att premiärminister Geir Haarde i fredags sade att han bara tänker styra fram till ett nyval den 9 maj.

Haarde meddelade samtidigt att han har strupcancer, och sade på lördagen att han troligen ska opereras i Nederländerna.

Diagnosen har väckt förstämning på Island - även utrikesministern och S-ledaren Ingibjörg Sólrn Gsladóttir har cancer, som hon den senaste tiden har behandlats för i Stockholm.

Men lördagens aktion visar att regeringskritikerna bland Islands 320 000 invånare inte har för avsikt att ge upp. Många har sagt att de dagliga demonstrationerna fortsätter tills regeringen avgår.

Skrivet av:

Senaste nytt

Migrationsverket: Har skärpt insatserna

Ikea delar ut bonus på 3,5 miljarder till sina anställda – så fördelas pengarna

45 miljarder kronor. Ja, så stor är Ikeas vinst de senaste två åren. Och nu väntar en rejäl bonus till de anställda, rapporterar Dagens Industri.

Putin håller årlig presskonferens i december

Rysslands president Vladimir Putin håller sin årliga presskonferens den 14 december, meddelar Kremls talesperson Dimitri Peskov.

Rekordvarmt 2023 – och det blir värre

Krossade värmerekord, ökade utsläpp av växthusgaser och minskande isar i Antarktis. Det är kontentan när FN:s meteorologiska organisation WMO släpper en ny rapport lagom till klimatförhandlingarna i Dubai.

Stopp i all tågtrafik mellan Stockholm och Sundsvall

Det är stopp för all tågtrafik söderut från Sundsvall till Stockholm, uppger Trafikverket.

Naloxon-nässprayen som räddar tusentals liv

Efter åratal av diskussioner ska den livräddande naloxonsprejen nu kunna köpas receptfritt på apotek. Förhoppningen är att undvika fler dödsfall bland de som överdoserat opioider. Men vad är naloxon och hur räddar den liv?