Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kambodjas Hun Sen omvald

- 25/09/2008, 12:48 -

Kambodjas parlament har valt om Hun Sen till premiärminister.

Kambodjas parlament har nu valt om veteranen Hun Sen som landets premiärminister. Hans 23-åriga grepp om makten förlängs nu med fem år. De partier som ifrågasätter valresultatet i juli bojkottade voteringen.

Bara 94 av de 123 valda medlemmarna av parlamentet var på plats. De valde om premiärministern genom handuppräckning.

Inför sessionen lovade Hun Sen att han ska utnyttja det nya femårsmandatet till att "skynda på utvecklingen och genomdriva djupa och omfattande reformer". Hans parti, Kambodjas folkparti, vann 90 av mandaten i parlamentet i valet den 27 juli. Det största oppositionspartiet Sam Rainsys parti fick 26 platser.

Rojalistpartierna Funcinpec och Norodom Ranariddhs parti fick två mandat var och Människorättspartiet tre mandat. Sam Rainsys parti och Norodom Ranariddhs parti - som partierna heter officiellt - bojkottade båda torsdagens session. De hävdar att omfattande fusk förekom i julivalet.

Hun Sen har kritiserats för grova kränkningar av mänskliga rättigheter för att säkra makten. Men den starka utvecklingen av ekonomin i det fattiga, krigs- och terrorhärjade Kambodja har stärkt hans ställning.

TT//Anas González Cruz

Se intervju med premiärministern nedan.

Skrivet av: