EU stoppar kinesiska produkter

EU stoppar importen av kakor och godis från Kina i spåren av mjölkskandalen.


EU stoppar importen av kakor och godis från Kina i spåren av mjölkskandalen. Det är så gott som omöjligt att bli sjuk av produkterna, men kommissionen vill vara på den säkra sidan.

Kina exporterar inte mejeriprodukter som mjölk och yoghurt till EU men däremot andra saker som innehåller mjölk, såsom kakor och choklad.

En talesperson för EU-kommissionen sade på torsdagen att EU ska testa alla kinesiska produkter som innehåller mer än 15 procent mjölkpulver och förbjuda alla produkter för barn och unga som innehåller något mått av mjölk.

Beskedet kom efter det att EU:s livsmedelsmyndighet EFSA konstaterat att det finns en mycket liten, men dock existerande, risk för att barn som dagligen äter en mycket stor mängd kakor och godis och får i sig just de produkter som innehåller melamin kan drabbas av njurskador.

Varken vuxna eller barn med en normal konsumtion ligger i riskzonen, enligt EFSA.

Sedan tidigare har flera länder stoppat importen av produkter från Kina som innehåller mjölk. På torsdagen blev Indien det största landet att ansluta sig till bojkotten.

I Kina tycks två gorillor i en djurpark i östprovinsen Zhejiang vara de senaste sjukdomsfallen i mjölkskandalen. Gorillorna har utvecklat förstadier till njursten. Båda aporna har fötts upp på mjölk gjord på pulver från företaget Sanlu som står i centrum för skandalen.

I Kina har fyra barn dött av njursten för att de fått melaminförgiftad bröstmjölksersättning. 53 000 har insjuknat varav 13 000 så allvarligt de behövt sjukhusvård.

Skrivet av:

Senaste nytt

Mildare björkpollensäsong – på kort sikt

Danske Bank: Vi går mot bättre tider

Det värsta är förbi. Hushållens köpkraft ökar igen och konsumtionen bedöms ta fart. En hyfsat stabil arbetsmarknad och ökade reallöner bidrar till det, enligt Danske Banks nya konjunkturrapport som lyfter den svenska BNP-prognosen till 1,5 procent i år.

Ny explosion i Stockholmsområdet

Två personer har, enligt polisen, lindriga skador efter en detonation utomhus vid ett flerfamiljshus i Larsberg på Lidingö utanför Stockholm strax före fyratiden på tisdagsmorgonen.

Tre knivskadade i Skellefteå

1 timme sedan
Tre män i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha blivit skurna, förmodligen med en kniv, i Skellefteå. Polisen har gripit en misstänkt, en man i samma ålder som de skadade.

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

1 timme sedan
Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

1 timme sedan
Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.