EU stoppar kinesiska produkter

EU stoppar importen av kakor och godis från Kina i spåren av mjölkskandalen.


EU stoppar importen av kakor och godis från Kina i spåren av mjölkskandalen. Det är så gott som omöjligt att bli sjuk av produkterna, men kommissionen vill vara på den säkra sidan.

Kina exporterar inte mejeriprodukter som mjölk och yoghurt till EU men däremot andra saker som innehåller mjölk, såsom kakor och choklad.

En talesperson för EU-kommissionen sade på torsdagen att EU ska testa alla kinesiska produkter som innehåller mer än 15 procent mjölkpulver och förbjuda alla produkter för barn och unga som innehåller något mått av mjölk.

Beskedet kom efter det att EU:s livsmedelsmyndighet EFSA konstaterat att det finns en mycket liten, men dock existerande, risk för att barn som dagligen äter en mycket stor mängd kakor och godis och får i sig just de produkter som innehåller melamin kan drabbas av njurskador.

Varken vuxna eller barn med en normal konsumtion ligger i riskzonen, enligt EFSA.

Sedan tidigare har flera länder stoppat importen av produkter från Kina som innehåller mjölk. På torsdagen blev Indien det största landet att ansluta sig till bojkotten.

I Kina tycks två gorillor i en djurpark i östprovinsen Zhejiang vara de senaste sjukdomsfallen i mjölkskandalen. Gorillorna har utvecklat förstadier till njursten. Båda aporna har fötts upp på mjölk gjord på pulver från företaget Sanlu som står i centrum för skandalen.

I Kina har fyra barn dött av njursten för att de fått melaminförgiftad bröstmjölksersättning. 53 000 har insjuknat varav 13 000 så allvarligt de behövt sjukhusvård.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.