Onsdag 30 Nov
Stockholm

EU stoppar kinesiska produkter

EU stoppar importen av kakor och godis från Kina i spåren av mjölkskandalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

EU stoppar importen av kakor och godis från Kina i spåren av mjölkskandalen. Det är så gott som omöjligt att bli sjuk av produkterna, men kommissionen vill vara på den säkra sidan.

Kina exporterar inte mejeriprodukter som mjölk och yoghurt till EU men däremot andra saker som innehåller mjölk, såsom kakor och choklad.

En talesperson för EU-kommissionen sade på torsdagen att EU ska testa alla kinesiska produkter som innehåller mer än 15 procent mjölkpulver och förbjuda alla produkter för barn och unga som innehåller något mått av mjölk.

Beskedet kom efter det att EU:s livsmedelsmyndighet EFSA konstaterat att det finns en mycket liten, men dock existerande, risk för att barn som dagligen äter en mycket stor mängd kakor och godis och får i sig just de produkter som innehåller melamin kan drabbas av njurskador.

Varken vuxna eller barn med en normal konsumtion ligger i riskzonen, enligt EFSA.

Sedan tidigare har flera länder stoppat importen av produkter från Kina som innehåller mjölk. På torsdagen blev Indien det största landet att ansluta sig till bojkotten.

I Kina tycks två gorillor i en djurpark i östprovinsen Zhejiang vara de senaste sjukdomsfallen i mjölkskandalen. Gorillorna har utvecklat förstadier till njursten. Båda aporna har fötts upp på mjölk gjord på pulver från företaget Sanlu som står i centrum för skandalen.

I Kina har fyra barn dött av njursten för att de fått melaminförgiftad bröstmjölksersättning. 53 000 har insjuknat varav 13 000 så allvarligt de behövt sjukhusvård.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.