Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Norska stimulanser för 20 miljarder

Nyheter | 26/01/2009 16:32

"Inget att skryta med", sade Fremskrittspartiets Siv Jensen.

Den norska regeringens stimulanspaket på 20 miljarder norska kronor för att mildra finanskrisens verkningar fick blandad kritik av oppositionen.

Måndagens paket. som syftar till att få fart på ekonomin och hindra att arbetslösheten stiger ytterligare, var mindre än väntade 25-30 miljarder norska kronor.

Paketet är uppdelat på dels 3,3 miljarder norska kronor i form av skattelättnader och dels budgettillskott på 16,7 miljarder norska kronor till bland annat kommuner, infrastruktursatsningar och energieffektiviseringsprojekt.

I svenska kronor är stimulanspaketet värt nästan 24 miljarder kronor.

Enligt finansminister Kristin Halvorsen är ett av huvudsyftena med paketet att se till att 15 000 människor får behålla jobbet, åtminstone i år. Men att helt undvika att arbetslösheten stiger går inte. Halvorsen tror att arbetslösheten kommer att ligga uppemot fyra procent i slutet av året.

Oppositionen var inte imponerad.

– Inget att skryta med, sade Fremskrittspartiets Siv Jensen som tillsammans med övriga borgerliga partier anser att paketet inte har den bredd som behövs för att hela näringslivet ska få krisstöd. Särskilt exportindustrin borde ha fått större skattelättnader, menar oppositionen.

Inte heller norska LO och andra fackliga organisationer var riktigt nöjda utan ville ha en bredare inriktning på stödet.

Skrivet av: