Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Turkiet anföll kurdmål i Irak

Nyheter | 26/09/2008 09:30

Minst tio turkiska plan anföll misstänkta PKK-mål i norra Irak i går kväll. (TT)

Minst tio turkiska plan anföll misstänkta PKK-mål i norra Irak i torsdags kväll, uppgav en säkerhetskälla på fredagen.

Anfallen inleddes vid niotiden i två olika områden där den kurdiska gerillan misstänktes ha tagit skydd, sade den högt uppsatta säkerhetskällan till Reuters.

Turkiska styrkor har det senaste året genomfört flera operationer över gränsen, inklusive en kort markoffensiv, mot Kurdistans arbetarparti, PKK. Rörelsen anklagas för att anfalla turkiska mål med utgångspunkt från baserna.

Den turkiska regeringen har begärt att parlamentet ska förlänga tillståndet att genomföra operationer i Irak mot PKK då det löper ut i oktober.

Sedan en markoffensiv i februari har militären nöjt sig med flyganfall och beskjutning mot PKK-mål i Irak från turkisk mark.

PKK är klassat som terrororganisation av USA och EU. Enligt den turkiska regeringen har rörelsen orsakat över 40 000 människors död sedan den inledde sin kamp för en kurdisk stat 1984.

Skrivet av: