Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Georgien anklagas för kidnappning

Nyheter | 28/01/2009 05:55

Men Georgien hävdar att mannen deserterat.

Ryssland anklagade på tisdagen Georgien för att ha tillfångatagit en rysk soldat i utbrytarrepubliken Sydossetien.

Georgiska myndigheter kontrade med att soldaten deserterat och sökt asyl för "outhärdliga villkor" inom den ryska armén.

– Soldaten har sagt att han tjänstgjorde under outhärdliga villkor i Akhalgori, med dålig tillgång till mat och undermåliga sanitära omständigheter. Han vill stanna i Georgien, uppgav en talesman för inrikesministeriet.

En journalist på nyhetsbyrån AFP upptäckte senare soldaten i färd med att inta sin middag på McDonalds i centrala Tblisi tillsammans med myndighetspersoner. Han förnekade då att han tillfångatagits.

– Jag vill tillbaka till Ryssland men inte till armén, sade 21-årige Alexander Glukhov.

Georgisk television sände tidigare en video som visade upp en trött och desorienterad Glukhov som vittnade om missförhållanden inom armén. Den ryska militären svarade ilsket att det var uttalanden som framprovocerats av medierna.

– All inledande efterforskning visar att Alexander Glukhov tillfångatogs av georgiska styrkor, sade en rysk talesman för försvarsdepartementet.

– Glukhov kulle bara göra de uttalanden han har gjort under stor psykisk press, sade samma talesman, uppger Russia Today.

Skrivet av: