Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Europa får gas igen

Nyheter | 20/01/2009 19:53

Ryssland levererar nu åter gas till Europa genom Ukraina. Gaskriget är över.

Ryssland levererar nu åter gas till Europa genom Ukraina uppgav en företrädare för det ryska statliga monopolbolaget Gazprom på tisdagsförmiddagen, rapporterar AFP.

Ordern om att gasen ska flöda igen gavs vid midnatt.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso bekräftade på en presskonferens i Bryssel att gasen flyter igen.

– Våra inspektörer på plats rapporterar att gasen flyter normalt, sade Barroso.

Samtidigt som Barroso välkomnade att konflikten nu var löst konstaterade han att det var svårt att vara alltför entusiastisk, eftersom den borde lösts för länge sedan.

– Det är oacceptabelt att europeiska gaskonsumenter togs som gisslan i den här konflikten, sade Barroso.

Ryssland och Ukraina skrev på det nya avtalet i går eftermiddag. Det löper på tio år.

Ryssland stängde av leveranserna till Ukraina på nyårsdagen efter oenighet om hur mycket Ukraina skulle betala. Sex dagar senare avbröts vidareleveranserna till övriga Europa, och Ryssland anklagade Ukraina för att ha stulit de europeiska kundernas gas. Ukraina anklagade för sin del Ryssland för att idka utpressning mot européerna.

Vladimir Putin sade när avtalet undertecknades att kontraktet ger Ukraina 20 procents rabatt på det "marknadspris" som Ryssland tar ut av sina västeuropeiska kunder. Ukraina, som är i en djup ekonomisk kris, har sagt att landet inte har råd att betala fullt pris.

Skrivet av: