Per Gahrton förgiftad i Georgien

Miljöpartisten eftersöktes av lokala polisen - passet var kvar på hotellet.


Per Gahrton, 66, har eftersökts av polis i Georgiens huvudstad Tbilisi.

Miljöpartiets toppnamn och före detta EU-parlamentariker Gahrton befinner sig i Georgien för att delta vid ett seminarium.

För några dagar sedan sökte han sjukvård efter att ha förgiftats.

– Kanske hade han ätit något som gjorde honom sjuk, säger Gahrtons sambo Drude Dahlerup till Expressen.

Enligt en georgisk tevestation uppges Gahrton ha skrivits ut från sjukhuset på morgonen dagen därpå. Senare under dagen syntes han till i en affär och på Georgiens gröna partis kontor.

Sedan tar spåren efter den svenske toppolitikern slut.

Han anmäldes försvunnen efter att hans seminariedeltagare inte sett till honom på två dagar. På sitt hotellrum hade Gahrton lämnat alla tillhörigheter -inklusive sitt pass.

Gahrtons försvinnande uppmärksammades i såväl georgiska som ryska medier.

Men historien hade en enkel förklaring och bottnar i ett missförstånd. Enligt en person på den georgiska miljöorganisationen The Regional Environmental Centre for the Caucasus ska Gahrton ha befunnits sig hos några vänner.

– Han tappade orienteringen när han gick på gatan. Han är ofta i Tbilisi och hittar bra, men nu var det på kvällen och han hittade inte till hotellet. Han hade varken pass eller telefon med sig. Han tappade riktningen men inte kontrollen. Därför gick han till vänner och stannade hos dem, säger en person på organisationen till Expressen.

Per Gahrton är ledamot som rådgivare i ett miljöcenter i Tbilisi och har arbetat som valobservatör i Georgien både 2003 och 2004.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!