Värmebölja plågar Australien

Värmeböljan har lett till högtryck på sjukhusen.


För tredje dagen i rad led invånarna i södra Australien på fredagen av temperaturer på över 40 grader Celsius. Enligt vädertjänsten ska den extrema hettan fortsätta över helgen.

I Melbourne ställdes över 50 tåg in på fredagen, medan räls som böjt sig i värmen rätades ut. Den stora användningen av luftkonditionering har lett till elbrist och fått transformatorstationer att klappa ihop.

– För att undvika nya strömavbrott ber vi i dag människor att vara mycket försiktiga med elanvändningen, sade delstaten Victorias energiminister Peter Batchelor.

Värmeböljan har också lett till högtryck på sjukhusen och i Victoria var antalet ambulanstransporter mer än 50 procent högre än vanligt. Många med kroniska sjukdomar blir sämre i värmen och behöver söka vård.

I södra Australien råder eldningsförbud efter torkan och flera mark- och skogsbränder rasar i Victoria, Fruktodlarna i South Australia och Victoria kämpar för att försöka rädda sina skördar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.