Stockholm

Pakistanier gripna för Danmarksbomb

Männen tros tillhöra en terrorcell som utfört en rad blodiga bombdåd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De nio pakistanier som misstänks för bombdådet mot den danska ambassaden i Islamabad i juni i fjol uppges ha erkänt. Männen tros tillhöra en terrorcell som utfört en rad blodiga bombdåd i norra Pakistan.

Männen greps i staden Rawalpindi tidigare i veckan. Enligt uppgifter till AFP tillhör männen en militant grupp med kopplingar till al-Qaidas högste ledare i Pakistan, Usama al-Kini, som dödades i ett amerikanskt robotangrepp på nyårsdagen.

– Det här tillslaget var mycket viktigt eftersom de här farliga misstänkta var inblandade i våldsamheter och låg bakom självmordsdåd. Jag hoppas att deras gripande hjälper i kriget mot terrorismen, säger polischefen Nasir Durrani.

Ett av de mer uppmärksammade dåden är bilbomben som exploderade utanför Danmarks ambassad i Islamabad i juni förra året. Sex personer, varav en dansk medborgare, dödades i attacken som också skadade ett FN-kontor.

Kort efter bombdådet tog al-Qaida i Afghanistan på sig ansvaret för attacken som Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen kallade "ett angrepp på Danmark".

Motivet bakom attacken är inte helt klart.

Danmark har sedan Muhammedkarikatyrerna höjd säkerhet på ambassaden men pakistanska säkerhetskällor har avfärdat den teorin med tanke på hur lång tid som gått mellan händelserna.

De gripna männen misstänks också för bombdådet mot en italiensk restaurang i mars. En turkisk hjälparbetare dog i attentatet som också skadade tio utlänningar, inklusive fyra FBI-agenter som befann sig på restaurangen.

Gruppen misstänks också för inblandning i ett självmordsdåd som dödade 19 personer, de flesta poliser, utanför Röda moskén i Islamabad och mordet på en högt uppsatt pakistansk officer i februari.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.