Pakistanier gripna för Danmarksbomb

Männen tros tillhöra en terrorcell som utfört en rad blodiga bombdåd.


De nio pakistanier som misstänks för bombdådet mot den danska ambassaden i Islamabad i juni i fjol uppges ha erkänt. Männen tros tillhöra en terrorcell som utfört en rad blodiga bombdåd i norra Pakistan.

Männen greps i staden Rawalpindi tidigare i veckan. Enligt uppgifter till AFP tillhör männen en militant grupp med kopplingar till al-Qaidas högste ledare i Pakistan, Usama al-Kini, som dödades i ett amerikanskt robotangrepp på nyårsdagen.

– Det här tillslaget var mycket viktigt eftersom de här farliga misstänkta var inblandade i våldsamheter och låg bakom självmordsdåd. Jag hoppas att deras gripande hjälper i kriget mot terrorismen, säger polischefen Nasir Durrani.

Ett av de mer uppmärksammade dåden är bilbomben som exploderade utanför Danmarks ambassad i Islamabad i juni förra året. Sex personer, varav en dansk medborgare, dödades i attacken som också skadade ett FN-kontor.

Kort efter bombdådet tog al-Qaida i Afghanistan på sig ansvaret för attacken som Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen kallade "ett angrepp på Danmark".

Motivet bakom attacken är inte helt klart.

Danmark har sedan Muhammedkarikatyrerna höjd säkerhet på ambassaden men pakistanska säkerhetskällor har avfärdat den teorin med tanke på hur lång tid som gått mellan händelserna.

De gripna männen misstänks också för bombdådet mot en italiensk restaurang i mars. En turkisk hjälparbetare dog i attentatet som också skadade tio utlänningar, inklusive fyra FBI-agenter som befann sig på restaurangen.

Gruppen misstänks också för inblandning i ett självmordsdåd som dödade 19 personer, de flesta poliser, utanför Röda moskén i Islamabad och mordet på en högt uppsatt pakistansk officer i februari.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.