Fogh Rasmussen het som Natochef

Danmarks statsminister gillas av EU-jättarna.


Enligt uppgifter i den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung vill Storbritannien, Frankrike och Tyskland se Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen som ny Natochef.

Natos nuvarande generalsekreterare, holländaren Jaap de Hoop Scheffer, avgår i juli. Tidningen skriver att den brittiske premiärministern Gordon Brown, Frankrikes president Nicolas Sarkozy och den tyska förbundskanslern Angela Merkel har kommit överens om att Fogh Rasmussen bör ersätta honom.

En talesman för tyska regeringen säger till tidningen att Nato fortfarande diskuterar saken och att inga beslut är tagna.

De senaste månaderna har det spekulerats flitigt i danska medier om att Fogh Rasmussen är på väg att lämna statsministerposten för en internationell karriär, till exempel posten som Natochef. Fogh Rasmussen har tillbakavisat påståenden om att han är på väg att avgå.

Natos mäktigaste medlem, USA, väntas utse sin kandidat veckan innan Natotoppmötet som inleds den 3 april.

Andra namn som nämnts i sammanhanget är Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski, Norges dito Jonas Gahr Störe och Storbritanniens före detta försvarsminister Des Browne.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!