Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Islamistattack i Pakistan

Nyheter | 11/01/2009 15:52

Hundratals islamistkrigare gick till attack mot pakistanska gränsstyrkor.

Attacken inleddes sent i lördags. Striderna pågick till långt in på söndagen och närmare 50 personer dödades.

Striderna i klanområdet Mohmand vid afghanska gränsen beskrevs som de hårdaste i den oroshärjade regionen på flera månader.

Mohmand är ett av de sju närmast laglösa klanstyrda områdena i nordvästra Pakistan och är känt som ett fäste för utländska al-Qaidakrigare och inhemsk talibanmilis.

Hela det otillgängliga gränsområdet fungerar som gömställe för islamistiska extremister. Att få kontroll över det är avgörande för om "kriget mot terrorismen" ska få någon framgång. Från sina tillflyktsorter i klanområdena gör islamisterna räder både in i Afghanistan och mot angränsande delar av Pakistan.

Pakistan har länge agerat gentemot extremisterna på ett sätt som väckt irritation och undran i västvärlden. Den politiska ledningen, arméledningen och den militära säkerhetstjänsten ISI har dragit åt olika håll och inte haft kontroll över varandras verksamhet. Men extremistgrupper som i åratal har stötts i hemlighet av säkerhetstjänsten har nu vuxit sig så starka att de hotar pakistanska staten, och på sistone förefaller försvarsmaktens insatser mot islamistmiliserna ha blivit mer resoluta.

Utrustade med granatkastare och raketgevär gick hundratals islamister till anfall från flera håll mot en fästning där en pakistansk elitstyrka har en av sina förläggningar.

Militära källor sade att 40 extremister och sex av de egna hade dödats, men uppgifterna om hur striderna hade utvecklats var ganska vaga. De flesta angriparna ska ha retirerat under tung beskjutning från fästningen och en del uppges ha gett upp kampen.

Ännu på söndagsförmiddagen förekom sporadisk eldgivning.

Skrivet av: