Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många döda i Obamas första attack

Nyheter | 23/01/2009 16:36

Många personer dödades när USA anföll misstänkta extremister.

Minst nio personer dödades på fredagen när USA för första gången sedan president Barack Obama tillträdde anföll misstänkta extremister i Pakistan. Samtidigt tog nya bomber minst fem liv i Swatdalen. Enligt Al Jazeera handlar det om så många som 19 döda totalt.

Enligt säkerhetskällor och vittnen hittades nio kroppar i ruinerna av ett hus i Norra Waziristan sedan ett förarlöst flygplan gått till anfall. De döda verkar ha varit vuxna män, varav flera utlänningar som utpekas som extremistiska krigare.

Under 2008 dödades över 200 människor i liknande anfall. Många var krigare tillhörande talibanerna och al-Qaida, men många var också civila. Pakistan protesterar mot intrången på landets territorium, även om de egna styrkorna inte kan hantera extremistproblemet längs gränsen till Afghanistan.

Swatdalen är ett område där kampen mellan pakistanska myndigheter och islamistiska krafter, som vill upprätta ett ärkekonservativt samhälle la medeltiden, just nu är högaktuell. Dalen ligger bara drygt tio mil nordväster om huvudstaden Islamabad men styrs nu i stort sett av extremislamisterna.

På fredagen utlöste upprorsmännen två bomber, en som dödade tre förbipasserande och en som tog två soldaters liv vid en vägspärr.

Tidigare har extremisterna sprängt långt över 100 skolor i hopp om att stoppa flickors utbildning. De har en illegal radiostation som sänder hot och utspel i syfte att hålla Swatdalens befolkning i schack.

Läget i den natursköna dalen - i lugnare tider ett populärt turistmål - har väckt vrede i hela världen, och Pakistans premiärminister Yousaf Raza Gilani lovade på fredagen krafttag.

– Vi kommer att lösa Swatfrågan mycket snart, sade han till ett medieuppbåd i Lahore.

Skrivet av: