Fredag 24 Sep
Stockholm

Kalifornien svänger om gräs

Obama säger nej till marijuanalegalisering. Nu tycks han ha övertygat en majoritet av kalifornierna att rösta nej till proposition 19.
Obama säger nej till marijuanalegalisering. Nu tycks han ha övertygat en majoritet av kalifornierna att rösta nej till proposition 19. Foto: RICK BOWMER/AP/Scanpix

Kaliforniska väljare ser - när folkomröstningen om marijuanans framtid närmar sig - ut att ha svängt i legaliseringsfrågan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LOS ANGELES. En majoritet bland väljarna i Kalifornien är nu mot proposition 19 - det kontroversiella förslaget att legalisera marijuana i delstaten.

Tidigare har cannabisrörelsen skördat framgång efter framgång i opinionsmätningarna.

Bara bland asiater och afroamerikaner har motståndarna till legalisering varit fler än anhängarna. Men nu tycks allt fler kalifornier ha ångrat sig.

49 procent vill stoppa proposition 19 mot 44 procent som stöder den.

Den senaste mätningen i september gav för handen att 52 procent skulle rösta ja till proposition 19, som gör det tillåtet för kalifornier att odla och inneha marijuana.

Men sedan dess har bland annat president Barack Obama uttalat sig mot förslaget och sagt att federala myndigheter ändå kommer fortsätta att jaga gräsrökare i Kalifornien om proposition 19 går igenom.

Stödet har sjunkit i samtliga befolkningsgrupper, men mest bland latinos där 63 procent var för i september att jämföra med 51 procent mot i dag.

Mark Baldassare, marijuanaaktivist, menar att stödet gått ner på grund av en knappt synlig kampanj. Aktivister måste övertyga väljare om att helt vanliga kalifornier stöder dem.

– Bevisbördan ligger alltid på jasidan, säger han till LA Times.

Också bland unga väljare tycks stödet ha klingat av - trots att demokraterna tänkt använda frågan som en murbräcka gentemot de unga väljarna i valet 2012.

– Som förväntat har Kaliforniens väljare tagit sig en närmare titt på proposition 19 och helt enkelt sagt nej, säger Roger Salazar, talesperson för oppositionen.

Opinionsmätningen är genomförd av Public Policy Institute of California och omfattar 1 067 väljare som sannolikt tänker rösta. Felmarginalen är + - 3,5 procentenheter.

Folkomröstningen äger - tillsammans med val till kongress och guvernör - rum den 2 november.

Kommentera
Kopiera länk
Dela