Söndag 17 Okt
Stockholm

Isaak på sjukhus - ambassadör på väg

Sverige skickar ambassadör till Eritrea.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverige skickar en ambassadör till Eritrea sedan svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som sedan 2001 suttit fängslad i landet, har förts till sjukhus.

Oron ökar för Isaaks liv - för sedan i december har han suttit i ett ökänt fängelse.

– Där får man inte ens benämnas med namn, alla har bara ett nummer för att ingen ska veta vem man är. Man får också väldigt dåligt med mat och behandlas mycket hårt. Det är många som har dött där, säger Leif Öbrink, ordförande i stödföreningen för att frige Dawit Isaak.

TT: Ni är rädda att han nu förts till sjukhus efter tortyr?

– Ja, och att det är sista anhalten innan han dör.

Öbrink uppger att det var i december som Isaak flyttades till det mycket hårdare fängelset.

"Bekräftade nu"

Isaak och andra journalister och oppositionella greps i september 2001 sedan hans tidskrift Setit publicerat ett öppet brev för mänskliga rättigheter. Sedan dess har han varit fängslad utan rättegång. Få uppgifter finns om vad som hänt honom och hur han behandlas i fängelset.

Uppgifter om att han togs till sjukhus finns i en notering på språket tigrinja från den 13 januari på Ewhdr.org, en hemsida för människorättsorganisationen Eritrea watch for human rights and democracy. Uppgifterna nådde stödföreningen i Sverige under helgen.

– Vi har fått dem bekräftade nu, säger Öbrink. Sjukhuset ska tillhöra det eritreanska flygvapnet. Isaak uppges vara hårt bevakad och får bara ha kontakt med en läkare, skriver Expressen.se.

Schiller skickad

Svenska utrikesdepartementet (UD) har under årens lopp hänvisat till så kallad tyst diplomati i ärendet. Men Öbrink anser att UD agerat lamt i många år. Och nu måste det ändras snabbt, säger han.

– Nu får de sätta in utrikesminister Carl Bildt eller kabinettssekreteraren.

UD säger att de känner till de nya uppgifterna, att de tas på största allvar och att kabinettssekreterare Frank Belfrage informerats. Vidare uppgav UD att Sverige ska "agera mot ett antal aktörer" men ville inte berätta vilka.

Senare på tisdagen skickades dock den Stockholmsbaserade ambassadören Fredrik Schiller i väg:

– Han är på väg till Eritrea, säger Miriam Mannbro på UD:s pressjour till TT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela