Torsdag 2 Dec
Stockholm

Wikileaks rasar mot Amazon: "Ni kan sluta sälja böcker nu"

1 av 3
2 av 3
... tvingade nätbokhandeln att kasta ut Wikileaks från sina servrar.
3 av 3
... tvingade nätbokhandeln att kasta ut Wikileaks från sina servrar. Foto: Amazon.com

Nätbokhandeln Amazon.com blev i veckan ett nytt hem för Wikileaks - efter en omfattande hackerattack mot sajtens servrar. Men efter påtryckningar från amerikanska politiker gav Amazon med sig och slängde ut Wikileaks igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Ett nätkrig har brutit ut mellan Wikileaks och nätbokhandeln Amazon.com sedan de inte längre vill upplåta sina servrar för whistleblowersajten.

Under onsdagen låg Wikileaks nere på grund av det Julian Assange & co: nu kallar ett svek mot yttrandefriheten.

Enligt brittiska The Guardian har Wikileaks nu bytt serverplats till en host i Sverige.

Amazon fattade beslutet mindre än 24 timmar efter att den tidigare demokratiske vicepresidentkandidaten, Joe Lieberman, ordförande för senatskommittén för "homeland security", hört av sig till nätbokhandeln.

– Jag ber varenda företag och organisation som hostar Wikileaks att omedelbart avsluta relationen med dem, sa Joe Lieberman.

Nu går Wikileaks till skarpt motangrepp mot Amazon. Via Twitter säger man att om Amazon "är så obekväma med det första tillägget (till konstitutionen - som reglerar yttrandefriheten, reds anm) borde de sluta sälja böcker".

Joe Lieberman, "oberoende demokratisk" senator från Connecticut och Al Gores parhäst i presidentvalet 2000, har sedan länge gjort sig känd som en politiker som ofta hamnar i klinch med anhängare av yttrandefrihet.

Lieberman har under sin långa politiska karriär gjort sig ett namn på att kräva att film- och musikindustrin idkar självcensur. Senatorn har också gått hårt åt yttrandefriheten på nätet.

I maj 2008 krävde han av Google att de skulle avlägsna islamistiska videor från Youtube.

Han har också velat utrusta president Barack Obama - och därmed dennes efterträdare - med en knapp som gör det möjligt att släcka ner hela internet.

– Om Kina kan göra det måste vi kunna göra det också.

Kommentera
Kopiera länk
Dela