1 av 3
- Foto: Haraz N. Ghanbari/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix
... tvingade nätbokhandeln att kasta ut Wikileaks från sina servrar.
3 av 3
... tvingade nätbokhandeln att kasta ut Wikileaks från sina servrar. - Foto: Amazon.com

Wikileaks rasar mot Amazon: "Ni kan sluta sälja böcker nu"

Nätbokhandeln Amazon.com blev i veckan ett nytt hem för Wikileaks - efter en omfattande hackerattack mot sajtens servrar. Men efter påtryckningar från amerikanska politiker gav Amazon med sig och slängde ut Wikileaks igen.


INTERNET. Ett nätkrig har brutit ut mellan Wikileaks och nätbokhandeln Amazon.com sedan de inte längre vill upplåta sina servrar för whistleblowersajten.

Under onsdagen låg Wikileaks nere på grund av det Julian Assange & co: nu kallar ett svek mot yttrandefriheten.

Enligt brittiska The Guardian har Wikileaks nu bytt serverplats till en host i Sverige.

Amazon fattade beslutet mindre än 24 timmar efter att den tidigare demokratiske vicepresidentkandidaten, Joe Lieberman, ordförande för senatskommittén för "homeland security", hört av sig till nätbokhandeln.

– Jag ber varenda företag och organisation som hostar Wikileaks att omedelbart avsluta relationen med dem, sa Joe Lieberman.

Nu går Wikileaks till skarpt motangrepp mot Amazon. Via Twitter säger man att om Amazon "är så obekväma med det första tillägget (till konstitutionen - som reglerar yttrandefriheten, reds anm) borde de sluta sälja böcker".

Joe Lieberman, "oberoende demokratisk" senator från Connecticut och Al Gores parhäst i presidentvalet 2000, har sedan länge gjort sig känd som en politiker som ofta hamnar i klinch med anhängare av yttrandefrihet.

Lieberman har under sin långa politiska karriär gjort sig ett namn på att kräva att film- och musikindustrin idkar självcensur. Senatorn har också gått hårt åt yttrandefriheten på nätet.

I maj 2008 krävde han av Google att de skulle avlägsna islamistiska videor från Youtube.

Han har också velat utrusta president Barack Obama - och därmed dennes efterträdare - med en knapp som gör det möjligt att släcka ner hela internet.

– Om Kina kan göra det måste vi kunna göra det också.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.