Tisdag 26 Okt
Stockholm

Assanges advokat rasar: "Politiskt jippo av Sverige"

Överåklagare Eva Finné la först ner brottsutredningen mot Julian Assange om de misstänkta sexbrotten i Stockholm och Enköping.
1 av 4
Överåklagare Eva Finné la först ner brottsutredningen mot Julian Assange om de misstänkta sexbrotten i Stockholm och Enköping. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Julian Assange vill till varje pris att häktningen hävs.
2 av 4
Julian Assange vill till varje pris att häktningen hävs. Foto: Lennart Preiss/AP/Scanpix
3 av 4
4 av 4

Wikileaks grundare, Julian Assange, tänker ta strid mot den svenska rättvisans försök att få honom utlämnad till Sverige. SE VIDEO!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Julian Assange sexbrottsanklagad

I augusti beslutade en jouråklagare att anhålla Wikileaks grundare, Julian Assange, i hans frånvaro.

Misstankarna gällde då en våldtäkt i Enköpingstrakten och ett fall av sexuellt ofredande i Stockholm. Målsägare var två unga kvinnor som träffat Assange under hans föreläsningsturné i Sverige - inbjuden av de kristna socialdemokraterna Broderskaparna.

Dagen efter hävde en annan åklagare anhållningsbeslutet och inledde en förundersökning om enbart ofredande.

Kvinnornas målsägarbiträde - tidigare Jämo och socialdemokraternas jämställdhetsministerkandidat, advokat Claes Borgström, överklagade beslutet och ärendet togs över av specialåklagare i Göteborg, som begärde och fick Assange häktad torsdagen den 18 november.

Senare kunde han efterlysas internationellt efter ett inledande procedurfel.

LONDON. Efter många märkliga turer har Sverige lyckats få Wikileaks grundare, Julian Assange, internationellt efterlyst av Interpol - och brittiska Scotland Yard har sagt att de tänker gripa honom.

Men Assange tänker inte ge sig utan fajt.

Hotar släppa fler dokument

Nu säger hans brittiske advokat, Mark Stephens, till BBC att de juridiska åtgärderna från svensk sida är ett "politiskt jippo" som genomförs av ett land som låtit USA olagligt transportera fångar över dess territorium.

Stephens varnar också för att Wikileaks kan komma att släppa fler hemliga dokument i syfte att skydda sig.

Den svenska efterlysningen, som kom i torsdags, härrör från Julian Assanges besök i Sverige i augusti då han misstänks för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Två kvinnor har anklagat Assange för oönskade sexuella närmanden av olika slag.

"På order av svensk politiker"

Men Stephens påpekar i en intervju med BBC:s Andrew Marr att hela fallet las ner av överåklagaren Eva Finné i september.

– Det är efter att en svensk politiker ingripit som en ny åklagare i Göteborg - inte Stockholm - inlett ett nytt fall.

- Det tycks vara ett politiskt jippo, säger Mark Stephens till BBC.

Stephens menar att Asssange vid flera tillfällen sagt sig vara beredd att låta sig förhöras av svensk polis. Och att han fortfarande är det.

– Varför inte bara förhöra honom frivilligt i stället för denna politiska rättegångsshow?

Hotas av lönnmord

Enligt Mark Stephens gömmer sig nu Assange i fruktan för sitt liv.

– Det är intressant att notera att folk så högt upp i det amerikanska trädet som Sarah Palin har krävt att han ska jagas av amerikanska specialstyrkor och lönnmördad.

Mark Stephens tror att försöken att få Assange utlämnad till Sverige är att han därpå ska föras till USA.

"Sverige slickar stövlar"

– Jag är verkligen orolig för de politiska motiven som tycks ligga bakom detta. Det undgår inte min uppmärksamhet att Sverige var en av de stövelslickande stater som använde sina resurser och infrastruktur för att flyga misstänkta terrorister jorden runt på USA:s order, säger advokaten till BBC.

Mark Stephens hos BBC:s Andrew Marr:

Kommentera
Kopiera länk
Dela