Lördag 23 Okt
Stockholm

Ultranationalist framåt i Israel

Ultranationalisten Lieberman väntas avgöra valet i Israel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bara dagar före valet i Israel har valkampen hettat till. Opinionsmätningar visar att Likuds ledning över Kadima krymper, och det kan bli ultranationalisten Avigdor Lieberman som avgör vem som får bilda regering.

Det blåser högervindar i Israel. Tron på fred med palestinierna är borta och kriget i Gazaremsan hade starkt folkligt stöd. Många tycker att det avslutades för tidigt.

Den forne premiärministern Benjamin Netanyahu, ledare för högerpartiet Likud, såg länge ut att gå mot en promenadseger.

Men nu har opinionsvindarna börjat blåsa till och med till höger om honom.

Moldavienfödde Avigdor Lieberman, som talar hebreiska med rysk brytning och utmålar Israels arabiska medborgare som potentiella terrorister och landsförrädare, ser ut att leda sitt parti Yisrael Beitenu till succé i valet på tisdag.

Tredje största parti

Det är inte längre bara invandrare från forna Sovjetunionen som stödjer partiet. De sista opinionsmätningarna före valet publicerades på fredagen. De spår att Yisrael Beitenu går förbi Arbetarpartiet och blir Israels tredje största parti, med omkring 18 av parlamentet knessets 120 platser.

Paradoxalt gynnar det mittenpartiet Kadima. Fler röster på Lieberman betyder färre på Likud, och enligt mätningarna skiljer nu bara några enstaka procentenheter mellan Likud och Kadima. Uppdraget att bilda regering går till partiet med flest röster. Med Liebermans "hjälp" kan det bli Kadima, som leds av utrikesminister Tzipi Livni. Visserligen står Lieberman och Netanyahu ideologiskt närmare varandra, men varken Livni eller Lieberman har uteslutit ett samarbete - till Netanyahus stora förtret.

Netanyahu varnar

Livni kan lättare än Netanyahu möta Liebermans krav på sekularisering, som att tillåta en form av borgerligt giftermål i Israel. Det är svårare för Likud, som redan bildat allians med ultraortodoxa Shas. Netanyahu, som sett sin ledning smälta bort, har därför ägnat valrörelsens slutspurt åt att varna högerväljarna för risken med att rösta på Lieberman. Och Shas andlige ledare, rabbinen Ovadia Yosef, sade i veckan att en röst på Yisrael Beitenu är en oförlåtlig synd. Hur det än går lär Avigdor Lieberman få ett avgörande inflytande över hur Israels nästa regering ser ut, och han kan själv hamna på någon av de tunga ministerposterna försvar, finans eller utrikes.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela