Lördag 23 Okt
Stockholm

Obama-konstnär greps för klotter

Shepard Fairey misstänks för skadegörelse och greps innan invigning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mannen bakom den röd-vit-blå bilden på Barack Obama som synts på tusentals affischer och t-shirts har gripits i Boston anklagad för klotter.

Shepard Fairey, en Los Angeles-konstnär vars bild Hope (Hopp) numera är utställd på National Portrait Gallery i Washington, greps i fredags kväll när han var på väg till ett konstmuseum i Boston, där hans första egna utställning skulle invigas.

Fairey anklagas för att ha förstört egendom med sin graffiti i flera bostadsområden. En order om att han skulle gripas gick ut för två veckor sedan.

Enligt polisen i Boston riskerar Fairey upp till tre års fängelse.

Det blev stora rubriker om Fairey tidigare i veckan, när nyhetsbyrån AP yrkade på att hans Obamabild inkräktar på dess upphovsrätt till ett fotografi och krävde ersättning för det. Han har erkänt att han använde AP-bilden som underlag för sitt porträtt.

Fairey har tillbringat de två senaste veckorna i Boston. Han har hängt utställningen på Institute of Contemporary Art, hållit offentliga tal och skapat utomhuskonst.

Museet sade att Fairey greps "i anslutning till hans försök att placera sin konst i olika områden i staden".

"Vi anser att Shepard Fairey har gett ett viktigt bidrag till konsthistorien och till det allmänna tänkandet om konsten och dess roll i samhället", sade museet.

Utställningen är retrospektiv och speglar Faireys produktion under 20 år.

Se Shepard Fairey ge sin syn på konst nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela