Måndag 21 Jun
Stockholm

Facebook kan lösa 42 år gammalt mordmysterium

1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Hon hittades mördad i ett dike för 42 år sedan. Än vet man inte vem hon var - eller vem som mördat henne. Men nu tar polisen hjälp av Facebook för att lösa mordgåtan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

HUNTINGTON BEACH. Med ansiktet nedgrävt i jorden hittade man den 14 mars 1968 en ung kvinna i ett dike i den kaliforniska staden i Orange County. Med halsen uppskuren.

Sedan dess han mordoffret kallats "Jane Doe". Man vet inte vem hon var och än mindre vem som mördat henne.

Flera gånger har polisen i Huntington Beach återöppnat ärendet, men utan framgång.

Nu vänder man sig till Facebook för att söka hjälp med att lösa mordet.

Återvändsgränd

Efter att polisen postat flera bilder med koppling till brottsplatsen har de fått nya ledtrådare - och kunnat avfärda spår som visat sig vara återvändsgränder.

– Vi har några spår vi kan jobba med nu, säger polislöjtnant Russell Reinhart till LA Times.

På facebooksidan ligger nu en illustration av kvinnan, foton på en vit handväska, en matchande plånbok och sju fotografier.

Pojke i cowboyhatt

Väskan och plånboken upptäcktes kort efter att offret hittades av några barn som lekte i närheten. Två pojkar hittade handväskan och börsen en halvtimme senare inte långt därifrån. I plånboken fanns en bild på en pojke i cowboyhatt.

60 telefonsamtal, ett dussintal mejl, tweets och 16 kommentarer på facebooksidan senare har man kunnat konstatera att väskan och plånboken inte har någon koppling till den mördade kvinnan.

– Vi pratade med människorna som var avbildade på fotona, säger Reinhart.

Nu har polisen i Huntington Beach redan fått mersmak på Facebook och tänker använda sig av det sociala nätverket i fler gamla fall som inte gått att lösa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela