Till Assanges fördel vittnar bland annat tidigare chefsåklagaren Sven-Erik Alhem i London.
1 av 5
Till Assanges fördel vittnar bland annat tidigare chefsåklagaren Sven-Erik Alhem i London. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
... avrättas. Fler toppolitiker, bland dem republikanen Sarah Palin, har krävt att Assange döms till döden.
2 av 5
... avrättas. Fler toppolitiker, bland dem republikanen Sarah Palin, har krävt att Assange döms till döden. - Foto: SarahPalin.com
... Guantanamolägret på Kuba och...
3 av 5
... Guantanamolägret på Kuba och... - Foto: AP Photo/Akira Suemori
Också den demokratiske utrikesministern, Hillary Clinton, har sagt att de ansvariga bakom Wikileaksläckan ska straffas.
4 av 5
Också den demokratiske utrikesministern, Hillary Clinton, har sagt att de ansvariga bakom Wikileaksläckan ska straffas. - Foto: Jacquelyn Martin/AP/SCANPIX
Julian Assange tror att han vid en utlämning till Sverige kommer att föras till...
5 av 5
Julian Assange tror att han vid en utlämning till Sverige kommer att föras till... - Foto: Wikileaks

Assange: "Jag hotas av dödsstraff vid utlämning"

Under måndagen ska en brittisk domstol ta ställning till om Wikileaks chefredaktör Julian Assange ska utlämnas hit för att utredas för sexbrott. Själv hävdar den 39-årige australiern att han i så fall hotas av dödsstraff.


Misstankar mot Assange

Advokaten Gemma Lindfield har för Sveriges räkning fört talan mot Julian Assange i brittisk domstol. Enligt Lindfield rör misstankarna fyra fall av sexuella övergrepp:

* Natten den 14 augusti i Stockholm ska Assange ha använt sin kroppsvikt för att hålla "kvinna A" nedtryckt och våldföra sig på henne.

* I ett annat fall ska han mot "kvinna A:s" vilja ha haft sex med henne utan kondom.

* Ett tredje fall rör sexuellt ofredande mot samma kvinna.

* I det fjärde fallet ska han ha haft sex med "kvinna W" utan kondom medan hon sov.

LONDON. Julian Assanges husarrest på ett gods i Norfolk i sydöstra England kan snart vara slut. Under måndagen ska en säkerhetsdomstol i London ta ställning till om han utlämnas till Sverige.

Och med den europeiska arresteringsorder som svenska myndigheter utfärdat mot honom är möjligheterna att få den överprövad begränsade.

Ingen bevisprövning

Assanges enda chans: Att hänvisa till mänskliga rättigheter. Det är bara om de hotas eller om arresteringsordern är utfärdad på felaktiga grunder som den kan hävas.

Till skillnad från vad han tidigare sagt kommer därmed inte domaren Howard Riddle heller att pröva bevisningen mot Julian Assange.

Krävt dödsstraff

I en inlaga till Riddle skriver nu Assanges advokater att det finns en verklig risk för att australiern hamnar i Guantánamobasen på Kuba - och avrättas av USA.

Flera amerikanska politiker har krävt dödsstraff för Assange och Wikileaks förmodade källa, USA-soldaten Bradley Manning, 23.

Också utrikesminister Hillary Clinton har gjort hotfulla uttalanden och sagt att de ansvariga bakom läckan ska straffas.

Mediecirkus

Det brittiska advokatteamet har dessutom kallat tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem  till förhandlingen för att vittna till Assanges fördel. Alhem har varit kritisk mot att den första åklagaren i utredningen läckte till medier att Assange var anhållen i sin frånvaro för våldtäkt.

Om Assange utlämnas avgörs från och med måndag till onsdag och blir han utlämnad till Sverige förbereder sig nu svenska rättsväsendet på en liknande anstormning av media och demonstranter som man drabbats av i Storbritannien.

/
/
USA
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!