Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nordkorea stoppar missiltester

- 14/02/2009, 11:15 -

USA:s utrikesminister Hillary Clinton får Nordkorea att upphöra med missiltester.

Nordkorea kommer att avbryta landets missiltester under nästa vecka då USA:s utrikesminister Hillary Clinton åker på rundresa i Asien för att skapa nya relationer mellan länderna och Obamaadministrationen, menar flera bedömare.

– Ifall Nordkorea skulle skjuta en missil nu skulle det vara ungefär som att säga "Hej, du och jag kan gå en runda'. Jag tror inte att det är det budskap som Nordkorea skulle vilja skicka till president Barack Obama, säger Dong Yong Seung, utredare om Nordkoreafrågor vid Samsung Economic Research Institute i Seoul, till Bloomberg.

Tidigare i februari har spänningarna mellan Nordkorea och Sydkorea ökat, då Nordkorea sägs förbereda ett test av en ballistisk missil. Därför har amerikansk och sydkoreansk trupp aktiverats vid gränsen.

I går sa Clinton, i sitt första stora tal som minister, att USA är beredd att "normalisera" relationerna med Nordkorea om kommunistdiktaturen upphör med sitt kärnvapenprogram. I flera uppmärksammade uttalanden har Barack Obama erkänt att han är villig att samtala med ledare för ickeallierade länder som Nordkoreas Kim Jung-Il.

– Om Nordkorea är helt förberedd för att fullständigt förstöra sitt kärnvapenprogram så att det går att bevisa, är Obamaadministrationen redo att normalisera våra bilaterala relationer, sa Clinton i sitt tal, och pekade också på USA:s ambition i att hjälpa Nordkorea finansiellt och med bistånd i form av mat, enligt Bloomberg.

Skrivet av: