Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Inget vapenvileavtal om Gaza

Nyheter | 14/02/2009 18:14

Israel går inte med på någon Gazavapenvila utan att Gilad Shalit släpps.

Israel går inte med på någon långsiktig Gazavapenvila utan att soldaten Gilad Shalit släpps. Parterna dementerar nu uppgifter om att en uppgörelse skulle vara klar.

"Premiärministerns inställning är att Israel inte når någon uppgörelse om vapenvila förrän Gilad Shalit frigivits", hette det i ett pressmeddelande från Ehud Olmerts avgående regering på lördagen.

Israel vill koppla Shalit, som sitter fången i Gazaremsan sedan sommaren 2006, till vapenvilan. Palestinska Hamas kräver i stället att fångfrågan hålls separat, så att Shalit kan utväxlas mot palestinska fångar i israeliska fängelser.

Att de av Egypten ledda samtalen för att ersätta det sköra eldupphöret runt Gaza med en stabil vapenvila kört fast bekräftas också av Hamas.

Det har uppstått komplikationer, sade Hamas exilledare Khalid Mishal till AFP när han i fredags hade avslutat ett besök i Libyen.

Eldupphöret bryts i stort sett dagligen av båda sidor.

Skrivet av: