Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama omprövar afghanpolitik

Nyheter | 15/02/2009 10:32

USA och Afghanistan i diskussioner.

President Barack Obama har godkänt Kabuls begäran om att delta i en stor omprövning av USA:s strategi i Afghanistan, sade president Hamid Karzai på söndagen.

Den afghanske presidenten framträdde i Kabul tillsammans med Obamas sändebud Richard Holbrooke.

Karzai sade att han i ett brev bett Obama att Afghanistan skulle få spela en roll i granskningen, som görs på grund av oro över försämrad säkerhet i Afghanistan.

Holbrooke överlämnade Obamas svar när han i lördags träffade den afghanske presidenten.

En afghansk delegation ledd av utrikesminister Rangin Dadfar Spanta ska åka till Washington för att delta i diskussionerna om strategin i USA:s "krig mot terrorism".

Omprövningen av USA:s krig mot terrorism ska vara klar före Natos toppmöte i april. President Obama gav order om genomgången i förra veckan. Den inbegriper både militära och ickemilitära aspekter.

Våldet har det senaste året ökat alltmer i Afghanistan, där totalt 70 000 utländska soldater slåss mot talibanerna.

Av de utländska soldaterna är 37 000 amerikaner. Obama har sagt att han vill sända ytterligare 25 000 man till Afghanistan. Han vill kombinera upptrappningen med mer bistånd.

Karzai var en gång president George W Bushs stora favorit. Men allteftersom situationen i Afghanistan har förvärrats har banden ansträngts. Bushs efterträdare Obama beskrev nyligen Karzais regim som "mycket avskild" från folket.

Karzai, som en gång bad USA stanna i Afghanistan för att göra landet säkrare, har å sin sida flera gånger kritiserat amerikanerna för att genom vårdslöshet orsaka civila dödsoffer vid flygbombningar. Enligt FN dödades 455 civila i flygattacker förra året.

Holbrooke har hittills varit fåordig under sin resa och sade på söndagen också att han framför allt "kommit för att lyssna".

I avsikt att minska civila offer har afghansk militär ingått avtal med de utländska styrkorna om att fler afghaner ska delta i både planering och genomförande av attacker. Både Karzai och Holbrooke sade på lördagen att de välkomnade denna uppgörelse.

Holbrooke sade också att han stöder det afghanska beslutet att hålla presidentval den 20 augusti.

Afghansk opposition har ifrågasatt beslutet eftersom författningen föreskriver val före den 21 maj. Men USA anser det klokt att vänta i hopp om att då ha kunnat skapa en säkrare situationen.

Skrivet av: